Cupcakes med lime och vallmofrön



Hej här kommer ett recept på cupcakes som är goda även om den spritsningen ni ser här ovan inte är något som jag är så nöjd med. Jag höll på att prova de olika storlekarna som jag hade på spritsar för att se om det inte finns någon mindre som man kan använda sig av. Jag har dock kommit fram till att det blir finast ju större tyllar du använder. Därför kör jag nu nästan enbart på de största jag har.

I det här receptet har jag prövat med att både ha finrivet limeskal och även limskal som är grovrivet. Jag kan säga att det blir bäst när man har skal som är finrivet, det ger mer smak då. Man kan dock självklart göra som man vill och jag tycker även det kan vara fint med lite grovrivna skal i.

Recept ca 16 cupcakes:

Muffins:

1,25 dl mjöl
25 g valmofrön
150 g smör, rumsvarmt
3 tsk rivet limeskal
2 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Frosting:

250 g smör, rumsvarmt
5 dl florsocker
3 tsk limeskal

Börja med att sätta ugnen på 175 C.
Blanda ihop valmofröna och mjölken. Värm sedan blandningen på en platta, ska ej koka, ta bort från platta och låt stå och dra sig ett tag.
Vispa ägg och socker poröst, vitt och fluffigt, med elvisp. Du ska här även blanda i limeskalen.
Häll sedan ner mjölken i ägg smeten och rör försiktigt med en sked.
I en egen bunke blandar du ihop de torra ingredienserna.
Vänd sedan ner mjölet i smeten och rör åter försiktigt med en sked.
Fyll sedan muffinsformar med två tredjedelars smet och grädda i ca 15 minuter, de ska vara helt torra, använd gärna en potatissticka för att kolla.
Låt dem sedan svalna på ett galler.
Till frostingen vispar vi ihop smör, florsocker och limeskal med en elvisp, till en jämn och fluffig massa.
När muffinsen svalnat kan man bre eller spritsa på frostingen.

// Emilia

Djävulscupcakes





I receptet så har dessa fått namnet djävulscupecakes för att de ska vara så farligt goda. De är också goda framförallt tycker jag att frostingen till dessa var väldigt god.

En sak som jag brukar göra när det gäller cupcakes är att alltid se till att jag har muffins som har svalnat helt innan jag sätter på någon frosting. Så man kan gå och göra annat undertiden som de svalnar, eller som jag brukar göra baka något annat. Jag brukar även se till att jag har en frosting som är ganska kall. Jag tycker nämligen inte det blir fint när den är varm. Så jag låter frostingen stå i kylen minst en halvtimme efter jag har gjort den. Det gör att den klarar att hålla en finare form när man spritsar den och så blir det heller inte så kladdigt när man jobbar med den.


Recept ca 18 cupcake:

Muffins:

3,25 dl ljust farinsocker
2 ägg (skilj vita och gula)
225 g smör, rumsvarmt
100 g smält choklad
1 tsk vaniljsocker
3,75 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Frosting:

115 g smör, rumsvarmt
1 msk mjölk
115 g smält choklad
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl florsocker

Sätt på ugnen på 175 C.
Börja sedan med att skilja äggets vita och gula!
Vispa äggulor, smör och socker till en jämn och fin smet med hjälp av en elvisp.
Vispa sedan i chokladen, som smälts över ett vattenbad eller i micron, och se till att blanda det.
Blanda i en egen bunke ihop de torra ingredienserna.
Sikta sedan ner lite av mjölblandningen i smeten och varva det med mjölk. Se här till att allt blandas bra.
I en annan bunke vispar du med elvisp äggvitan så att den blir jätte stor och fluffig, då är klar när den fast så man kan göra toppar.
Vänd sedan försiktigt ner äggvitan i den andra smeten.
Fyll sedan formarna med två tredjedelar smet och ställ in i ungen i ca 20 minuter, testa med hjälp av en potatissticka, den ska vara helt torr.
Låt sedan muffinsen svalna på galler.
Till frostingen så vispar man ihop smör och mjölk med elvisp tills den blir slät.
Sedan tillsätter man vaniljsockret och chokladen, som smälts över ett vattenbad eller i micron, och ser till att allt blandas. Till sist så siktar man ner florsockret och vispar så den blir fast.
När muffinsen sedan svalnat kan man bre eller spritsa på fristingen

// Emilia

Kärleksmums



Det finns självklart en massa olika recpet på kärleksmums och de smakar ganska lika alla. Det här är dock det receptet som jag har bakat som min familj tycker bäst om. Du kan även variera kakan lite beroende på vad du använder för något på kakan. Jag gillar mest när man har kokos på eftersom jag inte är så förtjust i strössel. Men har man ban kan man lätt få kakan mer färgglad genom att använda strössel. Eller strössel på ena halvan och kokos på andra halvan funkar också.

Recept ca 40 bitar:

Kakan:

200 g smör
5 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk

Glasyr:

75 g smör
0,5 dl stakt kaffe, kallt
4 dl florsocker
3 msk kakao
2 tsk vailjsocker

Kokos, strössel eller liknande

Sätt ugnen på 200 C. Klä sedan en långpanna med bakplåtspapper så att inte kakan fastnar i den.
Smält smöret och låt det svarna.
Vispa sedan ägg och socker poröst.
Blanda de torra ingredienserna i en egen bunke.
Sikta sedan ner de torra ingredienserna i äggblandningen. Och blanda sedan med smöret och mjölken. Tänk på att blanda försiktigt med en sked.
Häll sedan smeten i långpannan och sätt den i mitten av ugnen. Den ska nu gräddas 20-25 minuter. För att prova om den är klar använd en potatissticka, den får ej vara kladdig.
Till glasyren smälter man smöret och blandar sedan med kaffet och sedan de torra ingredienserna. För att undivka klumpar sikta ner florsockret!
Bre sedan på glasyren på kakan när den svalnat och strö på kokosflingor eller strössel beroende på vad man gillar. Skär sedan kakan i bitar. Jag brukar få ca 40 bitar som är ganska små, så man ser själv hur stora man vill skära.

// Emilia

Cheescake muffins





Här kommer ett recpet på små cheescake, nämligen i muffinsformat. Det kan vara bra att ha om man ska ha som fika eller liknande. De här gräddas i ugnen vilket inte alla sorters cheescakes gör. De får en ganska annan smak när man gräddar dem i ugnen mot om man inte gör det tycker jag. De får även en lite annan konsistens så man får pröva sig fram vad man gillar. Den här smeten är dock så lös så det måste gräddas i ugn och man ska även se till att ha en formarna i en muffinsplåt för att få stöd, vilket jag dock alltid tycker man ska ha för de blir mycket finare då.

På bilden har jag jordgubbar som vi har till. Jag kan dock säga att det var godast med mosade blåbär till. Även mosade hallon tycker jag var godare än jordgubbar så man kan lite se och använda sig av det som finns hemma och det är säkert olika vad man föredrar.

Recept ca 12 muffins:

135 g digestivkex
5,5 msk smör

450 g ricottaost
450 g philadelphia
2 tska vaniljsocker
3 dl florsocker
3 ägg

150 g bär

Sätt ugnen på 150 C.
Smula kexen i en matberedare och smält smöret. Häll sedan det smälta smöret över kexen och låt matberedaren gå cirka 2 minuter.
Ta sedan smulblandningen och tryck ner i botten av muffinsformarna. Låt sedan stå och stelna i kylen.
Vispa ricottaosten och philadelphian i en bunke så den blir slät och mjuk, med elvisp.
Sikta sedan ner florsockret och vaniljsockret, vispa sedan tills allt blandats med elvisp igen.
Tillsätt sedan ett ägg i taget långsamt och blanda ihop det mellan varje ägg.
Häll sedan i ostblandningen över smulbotten i dina muffinsformar. De ska nu gräddas i ugnen i ca 25 minuter.
Låt muffinsen svalna lite i plåten och sedan på galler.

När du ska servera dessa så glöm inte bären.

// Emilia

Vanliga muffins





Det här är ett av de enklaste recepten som man kan göra när det gäller muffins. Det som är roligt är att man ändå kan variera det på många olika sätt. Vill du ha någon frosting på så passar det bra med de flesta, eftersom dessa muffinsen i sig inte har någon riktigt speciell smak. Man kan även variera sig med att lägga choklad, minimarshmallow, bär m.m. i dem för att få en annan smak.

När jag gjorde det här receptet var det mycket för att pröva IKEA muffinsplåten som jag köpt. Det blit mycket högre muffins än vad man är van vid. Det gjorde att de även gick lite snabbare att få klara än i en vanlig muffinsform, tiden som står här är dock för vanliga muffins. Jag har ännu inte gjort några cupcakes med den här formen men de kommer snart vill jag lova.

Recept ca 16 muffins:

225 g smör
4 ägg
2,5 dl strösocker
3,75 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver 
2 tsk vailjsocker
Citron skal

Börja med att värma ugnen till 175 C.
Smält nu smöret i en kastrull.
Vispa sedan ägg och socker poröst med hjälp av en elvisp.
Tillsätt sedan smöret och rör lite försiktigt så att allt blandas.
Blanda i en annan bunke ihop de torra ingredienserna och vänd sedan ner dem i äggblandningen och rör om försiktigt med en sked.
Fyll muffinsformarna med två tredjedelar smet och grädda i ugnen ca 20 minuter, de ska inte vara kletiga alls när de är klara.
Låt sedan dom svalna på ett galler.

// Emilia 

Mjölkchokladcupcakes



Här kommer ett recept med den bästa frostingen som jag vet. Jag älskar chokad och gillar inte så mycket när frostingen bli antingen för söt eller för fet. Den här passar därför mig jätte bra och den är även väldigt lätt att göra och får bra konsistens, helt enkelt en väldigt bra frosting.

Recept ca 12 cupcakes:

Muffins:

150 g smör
2 dl gräddfil
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk pakpulver
1 nypa salt

Frosting:

200 g Philadelphiaost
200 g mjölkchoklad

Börja med att sätta ugnen på 175 C.
Smält smöret och häll sedan ner gräddfilen i det smälta smöret. Låt svalna något.
Blanda sedan ägg, socker och vaniljsocker pösigt, vitt och fluffigt, med elvisp.
Häll sedan i smör- och gräddfilsblandningen och rör försiktigt om, med en sked, så det blandas.
Blanda ihop de torra ingredienserna i en egen bunk. Vänd sedan ner de här i resten och smeten och rör om försiktigt med en sked.
Fyll sedan muffinsformarna med två tredjedelar smet. Och grädda i ugnen i ca 20 minuter. Pröva med en potatissticka så att de inte är kladdiga.
Låt sedan muffinsen svalna på galler.
Till frostingen så smälter man chokladen över ett vattenbad eller i micron och blandar sedan ihop den med philadelphiaosten med en elvisp så att allt blandas.
Ställ sedan i kylen i ca 30 minuter så den blir lite fastare.
När muffinsen har svalnat och frostingen stelnat så kan man nu spritsa på den på muffinsen.

// Emilia

Chokladcupcakes






Hej här kommer ett av de andra nya recepten som jag prövade förra helgen. Jag försöker hitta en chokladfrosting som både jag och mamma tycker är lika goda. Jag gillar nämligen den enkla varienten av att blanda smält choklad med philadelphiaost som jag sedan spritsar på. Medan min mamma mer gillar frosting med smör, kakao och massa florsocker vilket jag inte tycker är lika gott. Så vi får se hur det funkar med den här, ser mer ut som en som mamma skulle gilla med vill pröva ivarjefall.

Jag hade även lite marshmallowfluffblandning över från mina whoppies som jag hade gjort innan så när inte frostingen här var tillräklig tog jag även lite av marshmallowblandningen och la på.

Recept till ca 16 cupcakes:

Muffins:

75 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3,25 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
1 msk bakpulver
0,5 msk vaniljsocker
1 nypa salt
2,25 dl mjölk, 3%
2 ägg

Frosting:

6,5 dl florsocker
2 dl kakao
140 g smör
0,5 dl mjölk

Sätt ugnen på 200 C.
Vispa med hjälp av elvisp eller matberedare ihop smöret, sockret, kakaon, bakpulvret, vaniljsockret och saltet. Du ska blanda tills du känner att allt är blandat och det börjar bli smuligt.
Blanda sedan i en annan bunke ihop äggen och mjölken och vispa dessa så de blir porösa.
Blanda sedan ner en del av mjölk- och äggblandningen i den smuliga smeten och vispa tills allt har blandats. När det har blandats så tillsätter du resten av mjölk- och äggblandningen och visapar tills det är en slär smet.
Fyll sedan muffinsformarna till två tredjedelar med smet. Muffinens ska sedan vara i ugnen mellan 15-20 miuter, pröva med en potatis sticka om all smet har hunnit stelna, det får inte vara någon lös smet kvar. Låt sedan muffinsen svalna på galler.
För frostingen vispar man ihop smör, kakao och florsocker med en elvisp. När de här har blandats så kan du vispa ner mjölken, lite i taget och vispa på hög hastighet tills allt blandats och den blivit fluffig.
När muffinsen svalnat så kan man spritsa eller breda frostingen på muffinsen.

För marshmallowblandningen som jag använde se choklad- och jordnötswhoppies.

// Emilia

Choklad- och jordnötssmörswhoppies








Förra helgen hade jag en ledig helg efter att ha pluggat inför en tenta i ganska många veckor. Då blev det självklart för mig att jag skulle baka lite. Jag fick en del bakböcker i julklapp så hade mycket recept som jag ville prova på. Eftersom det inte går att baka allt för mycket på en och samma dag, och vi inte får plats med allt i frysen, var jag tvungen att välja ut några av sakerna jag ville baka. Eftersom jag älskar choklad så råkade allt som jag bakade innehålla choklad men sånt händer ju ibland.

Jag tänkte börja här med att lägga upp receptet på whoppies, vilket var första gången som jag bakade. Jag kan säga att jag hade räknat med att de skulle bli mycket mindre än vad de blev, men sånt händer första gången man testar något nytt. Det var även först gången jag bakade något med marshmallowfluff vilket jag länge har velat använda.

Recept till 12 whoppies:

Kakor:

1 ägg
1,75 dl strösocker
1,25 dl naturell yogurt
0,25 dl mjöl, 3%
75 g smält smör
4,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1,75 dl kakao
1 tsk bikarbonat
0,25 tsk bakpulver
65 g jordnötssmör

Fyllning:

170 g rumsvarmt smör
4,5 dl florsocker
200 g marshmallowfluff

Börja med att vispa ägget och sockret pösigt med elvisp eller matberedare. Blanda sedan i yogurten och mjölken och fortsätt att vispa ett tag, nu på låg fart. När allt har blandats så tillsätter man det smälta smöret och fortsätter att vispa på låg hastighet.
Blanda sedan ihop de torra ingredienserna och sikta sedan ner det i smeten lite i taget medans du blandar ihop dem. När sedan allt är blandat så tilsätter du jordnötssmöret och blandar ihop allt till en massa.
Du kan sedan låta smeten stå i kylen ca 20 minuter så att den stelnar lite.
Sätt ugnen på 175 C.
Ta sedan fram smeten och forma 24 stycken bollar av smeten. Lägg sedan dessa på en plåt med bakplåtspapper och tryck ut dem så de blir ca 5 cm i diameter.
De ska nu gräddas i ugnen mellan 10-13 minuter och lägg sedan upp den på galler och låt dem svalna. De ska vara kalla innan man ska sätta ihop med med fyllningen.
Fyllningen görs med att man börjar att blanda smöret och florsockret med elvisp och blandar de tills det blir en mjuk blandning. När det sedan är klart kan man tilsätta marshmallowfluffet och vispa, på hög hastighet, tills man får en luftig blandning. Det här ska sedan stå i kylen ca 30 minuter.
När Kakorna har svalnat sätter man ihop dem två och två med hjälp av fyllningen emellan.

// Emilia

Ballerinacakepops





Det här receptet på cakepops är det som jag tycker mest om av de som jag har prövat. Jag tycker dock att det känns lite konstigt att använda sig av färdigköpta ballerinakakor till något som man ska baka själv. Men eftersom de är så goda så är de värda att göra ibland ändå.

Cakepops är något som man kan göra mycket roligt med. Jag har dock ännu aldrig orkat ta tag i att göra några roliga former eller liknande utan har bara kört på att doppa dem i choklad och lagt på olika sorters strössel. Jag tycker egentligen inte heller det är så gott med strösslet på utan gör det mest för att det är fint ;)

Recept många cakepops:

2 paket ballerina kladdkaka
80 g philadelphiaost

300 g vit choklad
Strössel

Börja med att i en matberedare mixa ihop kakorna så att de blir så små som möjligt. Det tar ett tag, så låt den gå två till tre minuter. Tillsätt sedan philadelphian och låt gå ytterliggare ca två minuter.
Rulla sedan de till runda bollar som är lagom stora efter din smak. Låt sedan bollarna stelna i kylen i ca en timma.
Smält sedan chokladen på låg värme över att vattenbad.
Ta sedan grillpinnar och doppa toppen i chokladen och sätt sedan på en av de runda bollarna. Doppa den nu i choklad och ta på strössel om du vill.

// Emilia

Kaksmulecupcakes





De här cupcakesen gillade min syster mycket, hon gillar oftast ina mina chokladcupcakes så mycket. Själv tyckte jag att frostingen var lite maffig med så mycket florsocker och smör, men god till viss del. Skulle kanske pröva att göra dom som minicupcakes istället.

Om man kollar riktigt noga på formarna så ser man att det är pirater och prinsessor på dom :) När vi skulle handla fanns det nämligen bara dom kvar i rätt fstorlek i mataffären. Mataffären har för det mesta väldigt dåligt med formar i rätt storlek som är fina tycker jag. Blir inte heller att jag vill gå och köpa massa formar i bakbutiker om de är för dyra, för vi äter ändå bara dom här hemma. Har till kalas och liknande dock köpt extra fina formar. Annars tycker jag att det är bra att köpa formar på Ullared, de brukar ha lite olika mönster varje gång vi är där så köper på mig ett lager. Vi är nämligen inte där så ofta, så bäst att köpa med sig mycket när man ändå är där tycker jag. Ullared är alltså mitt tips om man vill ha fina och billiga muffinsformar.

Recept till ca 18 cupcakes:

Muffins:
225 g rumsvarmt smör
2,5 dl strösocker
4 ägg
3,75 dl vetmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
10 krossade kakor med fyllning (ex. ballerina kladdkaka)

Frosting:

6,5 dl florsocker
225 g rumsvarmt smör
10 krossade kakor med fyllning (ex. ballerina kladdkaka)

Sätt ugnen på 175 C.
Börja med att vispa ägg och socker poröst med en elvisp.
Tillsätt sedan smöret och rör ett tag till.
Blanda i en annan bunke ihop de torra ingredienserna och vänd ner dem i äggsmeten och rör om försiktigt med en sked tills allt har blandats.
Rör sist ner kaksmulerna, försiktigt igen.
Fyll muffinsformar med två tredjedelar smet och grädda ca 20 minuter i ugnen.
Låt sedan muffinsen svalan på ett galler.
Till frostingen vispar du med elvisp ihop florsockret och smöret. När de är en jämn och bra massa kan du sedan vända ner kaksmulorna.
Bred sedan på glasyren på muffinsen eller spritsa. Använd en tyll med stor öppning för kaksmulorna kommer inte igenom annars och det blir stopp.

// Emilia

Mammas födelsedagstårta





Jag har aldrig egentligen gillat tårtor vilket har gjort att jag heller aldrig har bakat några. I höstas önskade dock sig min lilla syster en tårta vilket gjorde att jag fick ta tag i det och pröva lite. Jag håller fortfarande på att pröva mig fram. Nu ville mamma ha sin tårta dekorerad med frukt så hon fick köpa de frukter hon ville ha så försökte jag göra det bästa jag kunde med dem. Det var även hon som valde alla smakerna på tårtan så blev mycket choklad.

Tårta ca 12 bitar:

Botten:

4 ägg
1,25 dl strösocker
0,5 dl vetemjöl
0,75 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,25 dl kakao
0,5 dl hackade valnötter

Sätt ugnen på 175 C.
Börja med att skilja äggvitan och äggulan.
Ta sedan äggvitan och blanda ihop den med sockret. Vispa ihop dessa med en elvisp tills det blir ett stadigt, vitt skum.
Vänd sedan ner äggulorna i skummet och rör om försiktigt med en sked.
Blanda i en egen bunke ihop de torra ingredienserna. Och sikta sedan dessa över smeten och blada åter försiktigt så att smeten fortfarande är fluffig.
Smörj sedan en form på 24 cm i diameter med smör och kokos. Häll ner smeten i den här formen och grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter. Här kan du använda en potatis sticka och känna om den är klar, den ska nämligen vara helt torr.

Geishafluff:

3 dl visprädde
150 g Geisha

Värm här upp grädden, den ska dock ej koka. Lägg sedan ner bitar av Geisha i den varma grädden och se till att den smälter. Se sedan till att allt blandar sig bra. 
Låt den nu stå och svalna. Ställ sedan in den i kylen under natten.
Sedan går den bra att vispa som vanlig grädde.

Chokladmousse:

100 g mörkchoklad
1 msk starkt kaffe
2 äggulor
3 dl vispgrädde

Smält chokladen i ett vattenbad eller micro.
Rör sedan ner kaffet och äggulorna i chokladen, se till att blanda. Låt den här blandningen svalna.
Vispa grädden tjock och stabil men inte för hård, det kan göra att moussen blir grynig.
Vänd sedan ner hälften av chokladen i grädden och rör om försiktigt. Häll sedan ner resten av chokladblandningen och rör om försiktigt igen.
Låt den stå minst 5 timmar, dock gärna över natten.

Tårtan:

Jag började med att dela tårtbotten i tre delar.
Sedan tog jag och bredde hallon blandade med socker på första delen och fyllde sedan på med Geishafluffen.
Sedan en till del av tårtbotten och åter hallon blandat med socker längst ner på det här lagret. Sedan fyllde jag på med chokladmoussen.
Sedan toppen av tårtbotten.
På kanterna av tårtan har jag chokladmoussen. Och på toppen vanlig grädda.
Dekorering är Kiwi och physalis.

// Emilia

Valnöts- och rågfrallor



Min mamma fyllde år den 8 januari och önskade sig frukost på morgonen. Eftersom jag är så morgonpigg och vaknade redan vid halv sju så tänkte jag att jag kunde gå upp och baka bröd till frukosten, eftersom det är något av det lyxigaste man kan få till frukost.

Jag tycker det är roligare att baka frallor än och baka en limpa och jag vet att han gillar valnötter mycket på grund av det så valde jag det här brödet. Orginalreceptet skulle dock ha torkade fikon eller russin också vilket jag valde att inte ha i eftersom jag själv inte tycker det är så gott i bröd.

Recept till 20 frallor:

1 dl hackade valnötter
ca 12 - 14dl rågsikt
1 tsk salt
5 dl ljummet vatten
2 msk matolja
2 msk sirap
50g jäst

Börja med att blanda ihop de hackade valnötterna, rågsikten (börja med ca 10 dl) och saltet.
I en annan bunke blandar du det vattnet du ljummat med jästen och ser så att den löser upp sig. Efter det så tillsätter du matoljan och sirapen. 
När det här är blandat häller du i mjölet och blandar det med matberedare eller elvisp. Tillsätt sedan mer mjöl tills du tycker det blir en fast deg som precis släpper från kanterna.
Låt degen jäsa 30 min under handduk.
Ta sedan upp degen och arbeta den på mjölat bakbord. Forma sedan till 20 stycken frallor och lägg de här på en plåt och låt jäsa i 20-30 min under handduk.
Sätt ugnen på 225 C.
Grädda sedan frallorna i 10-12 min i mitten av ugnen.

// Emilia

Blåbärscupcakes






Jag brukar plocka mycket bär när det är sommar för att kunna baka och liknande med det under de andra delarna av året då man inte bara kan gå ut och plocka färska bär. Det är främst hallon och blåbär jag plockar. Jag har varit ganska dålig på att äta upp de blåbären som jag plockat nu så tänkte att det här receptet passade mig väldigt bra, så förra veckan så valde jag att pröva dessa.

Recept ca 16 cupcakes:

Muffins:

75 g smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 ägg 
2 dl strösocker
1,5 dl mjölk
100 g blåbär 

Frosting:

50 g blåbär
1,5 dl floursocker
300 g färskost (exempel philadelphia)
1 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175 C.
Vispa ägg och socker pösigt (vitt och fluffigt).
Smält smöret. När allt smör har smält ta av det från plattan och blanda i mjölken.
Blanda sedan ihop de torra ingredienserna i en egen bunke.
Nu ska allt blandas ihop sikta ner lite i taget av de torra ingredienserna i äggsmeten. Häll sedan ner mjölk- och smörblandningen. Här är viktigt att tänka på att blanda ihop allt försiktigt, använd endast en sked och ej någon visp!
Häll nu i blåbären och blanda försiktigt igen.
Nu ska allt i muffinsformar som ska fyllas till två tredjedelar.
Grädda nu i ugnen i ca 25 minuter.
Ta sedan ut dem och låt svalna på galler.
Till frostingen börjar vi med att mixa de bären som ska vara där i.
Sedan vispar man ner de mixade blåbären och florsockret i färskosten och vispar ihop det här. Tillsätt sedan lite grädde i taget och vispa fluffig med en elvisp.
När muffinsen svalnat kan man spritsa eller bre på frostingen.

// Emilia

Cheescake brownie



Det här receptet är delvis hämtat från en kokbok om choklad som vi har haft i flera år och jag har väldigt länge varit sugen på att baka den men det har aldrig blivit av. Men som efterrätt till nyår så tyckte jag att den passade bra. Jag älskar både brownie och cheescake så tänkte att det här verkligen var något för mig. Den var också väldigt god och lite annan smak än man är van vid tycker jag. Verkligen något man borde pröva ivarjefall.

Jag har här använt mig av både kesella och philadelphia eftersom vi inte hade så det räckte om jag bara använde mig av en sort. Jag tyckte det blev väldigt gott som jag hade det, men man kan variera lite efter smak skulle jag tro.

Recept till form ca 20x30 cm:

Kaka:

125 g smör
200 g choklad
3,5 dl socker
4 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 dl mjöl
1 nypa salt

Toppingen:

300 g färskost (philadelphia, keselle eller liknande)
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 C.
Börja med att smälta smöret och dela chokladen fint. När smöret har smält ta av det från platan och låt chokladen smälta i det varma smöret. När även chokladen smält ska sockret i även det smältas.  i den varma blandningen.
Sedan så häller då i äggen i blandningen.
Blanda nu ihop de torra ingredienserna i en egen bunke och sikta sedan ner det här i chokladsmeten.
Häll sedan över det här i formen som ska vara klädd med bakplåtspapper i botten för att kakan inte ska fastna här.
Blanda nu ihop osten, strösockret till toppingen och vaniljsockret till toppingen i en bunke. Rör sedan med elvisp tills osten blivit mjuk och allt har blandats.
Lägg nu ostmassan över chokladsmeten och dra med en kniv genom den så lite av chokladen kommer upp och dan får ett mönster.
Kakan ska nu stå i ugnen mellan 25-30 minuter. Den ska vara lite kladdig men inte rinning när den är klar.

// Emilia

Hej





Hej det här är då min nya bakblogg.

Jag heter Emilia och är född 1992. Jag bor ute på landet utanför en lite by som heter Jörlanda. Just nu läser jag vid Göteborgs universitet till miljövetar. Miljö något som jag länge har varit intresserad av och hoppas kunna hjälpa till lite när jag är klar med min utbildning. Jag är nöjd med mitt val och trivs bra med det jag läser nu, en utbildning jag rekomenderar om man är intresserad av miljö. Eftersom jag pluggar så går en stor del av min tid åt till skolan och det är lite periodvis som jag har mycket eller lite fritid.

På fritiden så är jag väldigt intresserad av träning, djur och bakning då såklart. Jag har flera olika hästar som jag rider vilket gör att det är i stallet som jag lägger ner den mesta av min tid. Jag tävlar just nu inte i något med hästarna med rider både hoppning och dressyr på hemma plan och självklart mycket uteritter. Jag gillar även annan typ av träning och springer och cyklar ganska mycket. Vi har även en hund i familjen som jag trimmar själv och även det tar en del tid.

När jag får tid över så gillar jag att baka. Det är anledningen till att jag har skapat den här bloggen så jag kan hålla koll lite på vad det är som jag bakar och se vilka recept jag prövat och vilka som jag då har kvar att pröva. Jag hoppas även att andra kan få lite insperation med hjälp av bilder och recept. När jag letar recept och ska få insperation själv så är näsatan det viktigaste bilder. Därför kommer jag till varje recept jag lägger ut också se till att det finns bilder.

// Emilia  

Välkommen till min nya blogg!

RSS 2.0