Favorit kladdkakan





Hej jag har kanske inte varit jätte duktig med mitt bloggande det sista men det beror på att jag håller på med så mycket annat. Eftersom det här är något som jag bara gör för att de är lite kul så får det därför komma i andra hand. När jag har mycket att göra blir det självklart också så att jag inte bakar så mycket heller så det passar ju bra ihop då. Ni ska dock nu få receptet på min mammas klassiska kladdkaka, vilket är den som vi tjejer i familjen tycker är världens absolut godaste kladdkaka, det kan kanske kompensera upp att jag inte är så aktiv här just nu!

Den här kladdkakan har vi alltid ätit, eller jag tycker det känns som om vi alltid har gjort det ivarjefall. Vet inte när mamma började att göra den eller så men kommer ihåg att vi åt den när vi var små. Det finns ju en hel uppsjö av kladdkakor idag. Jag har själv prövat göra en hel del olika. Jag kan säga att de flesta är riktigt goda eftersom jag verkligen älskar choklad. Jag tycker dock fortfarande att den här är bäst.

Jag har varierat den här genom att blanda i lite olika saker ibland om jag känner för det. Här kommer de olika sakerna jag prövat att ha i. Och alla har varit goda att ha i också ska sägas:
Mjölkchoklad bitar
Vitchoklad bitar
Mörkchoklad bitar
Hasselnötter
Sötmandel
Mini marshmallow

Som ni ser kan man alltså pröva att ha i den mesta. Det som är när det gäller chokladen är att man får räkna med att den kommer att smälta även om man har i stora bitar eftersom man har kakan inne så länge i ugnen.

Det finns inte bara många olika sätt man kan göra kladdkaka på även vad man ska ha till kan variera väldigt mycket beroende på vad man tycker. Jag gillar att ha grädde till den mest. Glass är ju också väldigt vanligt, då skulle jag säga vaniljglass, jag har inte sett någon äta något annat än vaniljglass till. Det som är bra är dock att det funkar helt perfekt att äta den bara som det är!

Recept kladdkaka:

2 ägg
3 dl strösocker
150 g smör
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 C.
Börja med att vispa ägg och socker vit och poröst med en elvisp.
Smält sedan smöret.
Blanda i de torra ingredienserna i smöret och rör ihop dem.
Häll sedan i de torra ingredienserna i äggblandningen och se till att allt blandas.
Bröa sedan en form med kokosflingor. Häll i smeten i den här.
Grädda sedan i mitten av ugnen i 25 - 40 min beroende på hur kladdig du vill ha den. 30 min brukar vara ganska bra tycker jag.

// Emilia

Geishafluff

Hej här kommer ett recept på bara Geishafluff så att det ska bli lättare att hitta än att man måste leta runt bland alla olika tårtor om man vill få tag på det. Det kan även bli lättare för mig att bara behöva länka hit varje gång som jag har använt mig av det.

Nu känner man på riktigt att det börjar bli sommar och det är verkligen underbart. Jag har dock fortfarande en stressig månad med mycket jobb, en del skola och mycket annat planerat på fritiden så har även nu det sista inte blivit att jag hunnit med att baka så mycket. Har bara blivit lite musli, men det receptet finns ju redan ute här.

Det här är den vanligaste typen av fyllning som jag har haft i de tårtorna som jag har gjort. Den är väldigt lätt att göra och blir väldigt gid. Man kan självklart byta ut Geishan mot vilken annan choklad man vill. Jag har gjort fluff på vanlig mjölkchoklad med men har faktiskt inte prövat någon annan form. Här är det dock lätt att variera sig om det är så att man känner för det. Om man byter ut Geishan mot någon annan choklad så använder man bara samma mängd av den chokladen istället, så det är ganska lätt.

Recept Geishfluff:

3 dl visprädde
150 g Geisha

Värm här upp grädden, den ska dock ej koka. Lägg sedan ner bitar av Geisha i den varma grädden och se till att den smälter. Se sedan till att allt blandar sig bra.
Låt den nu stå och svalna. Ställ sedan in den i kylen under natten.
Sedan går den bra att vispa som vanlig grädde.

// Emilia

Blåbärssylt



Hej på er. Eftersom jag gillar att plocka bär så mycket så blir det att vi gör en del sylt på det som jag plockar. Det som vi gör är då blåbärssylt och hallonsylt. Det är väl inte jag som brukar göra sylten ska jag väl säga utan det är min mamma. Det här gången är det dock jag som tog och gjorde den själv, vilket är roligt att pröva på något som är lite nytt.

När vi gör sylt så brukar vi använda syltsocker som finns att köpa färdigt. Det är då bara syltsockret och bären som man behöver, det gör det väldigt lätt att göra egen sylt. Man kan även variera om man vill ha lättsockrat eller lite mer socker. Allt står även på paketet med hur man ska göra. Hur enkelt som helst egentligen och det blir även väldigt gott.

Så nu hoppas jag att ni nu inför sommaren när det kommer mycket bär blir lite sugna på att göra egen sylt. Det är även väldigt mysigt och roligt att kunna äta sin egen sylt. Blåbärssylt, grädda och pannkakor är även något av det godaste som finns. Något man verkligen måste pröva!

Vi brukar ha sylten i lite mindre bunkar så att vi kan frysa dem och ta fram när man behöver. Det är väldigt bra, så hinner aldrig sylten bli dålig. Den smakar lika gott om man gör detta som om man inte hade gjort den så det kan man alltså lätt pröva.

Recept blåbärssylt:

330 g syltsocker
1000 g blåbär
Ev. lite vatten

Blanda ihop blåbären och sockret i en kastrull.
Låt den sedan koka upp och rör om hela tiden.
När det har kokat i fem minuter, kan man ta av kastrullen från plattan och låta sylten svalna.
Häll sedan sylten i bunkar.

// Emilia

Chokladcupcakes med smörkrämsfrosting







Hej här kommer ett till recept på muffins som har smörkrämsfyllning på sig och alltså bildar cupcakes. Jag gillar ju att pröva på lite nya recept då här körde jag två recept som jag gillade väldigt mycket och blandade ihop dem, det blir ju inget annat än bra alltså. Anledningen till det här baket var att tacka de personerna som jag har haft som referenser hela våren, när jag sökt sommarjobb och de har verkligen varit jätte snälla som orkat med alla de personer som har ringet. Jag har nämligen varit väldigt bra på att söka jobb och kommit till ganska många intervjuer.

Jag slängde ihop dessa på söndagen mellan jag kom hem från min kompis och innan jag skulle åka iväg med skolan. Så som ni förstår har jag inte haft så mycket tid att lägga upp något inlägg om det innan nu. Men en vecka efter tycker jag är bra gjort. Kan säga att jag faktiskt hade det bra på min skolresa, eller vad man kallar det när man går på universitetet. Mycket att göra hela tiden men roligt att kunna umgås med alla lite mer än vad man brukar.

Ska se hur mycket jag hinner baka nu. Jag har just nu inte jätte mycket i skolan men går långa dagar och har ganska mycket annat att gör också. Plus att det är så att våran frys är ganska full. Men när jag får möjlighet till mer bak blir det självklart det!

Recept ca 16 cupcakes:

Muffins.

2 ägg
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl kakao
125 g smör
1,75 dl mjölk

Frosting:

115 g smör, rumstempererat
250 g florsocker
2 tsk kokande vatten
2 tsk vaniljsocker
2 tsk apelsinskal, finrivet

Sätt ugnen på 175 C.
Börja med att vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vit och poröst med en elvisp.
Blanda sedan ihop de torra ingredienserna i en egen bunke.
Smält även smöret och när det är helt smält ta av det från plattan och tillsätt mjölken.
Häll sedan mjölk och smörblandningen i äggblandningen och rör försiktigt med en sked.
Tillsätt sedan de torra ingredienserna och rör återigen försiktigt med en sked.
Fyll sedan muffinsformarna två tredjedelar.
Grädda sedan i ugnen i cirka 20 minuter. De ska vara torra när de är klara, pröva med en sticka och se att den är helt torr.
Till frostingen börjar du med att vispa upp smöret och tillsätta lite florsocker i taget. Tillsätt sedan vaniljsocker och de rivna skale och vispa igen så allt blandas.
Tillsätt sedan vattnet.
När muffinsen är kalla kan du sedan spritsa eller bre på frostingen på dom.

// Emilia

Att frysa cupcakes och andra bakver





Hej jag tänkte skriva lite om mina tankar när det gäller att frysa olika saker som man har bakat. Det är ju oftast så att man bakar en satts som är större än vad man behöver då eller som mig, bara bakar för att det är roligt och kanske inte alls tänkt äta det då. Det är då ett måste att man ska kunna spara på det man gör och kunna njuta av det i framtiden.

När jag bakar så brukar det bli att jag bakar mycket. Jag får alltid mer än vad jag behöver för stunden och jag fryser alltid det som jag inte behöver just då. Jag fryser allt som jag bakar, cupcakes, tårta, macarons och vad mer det finns som jag bakar. Jag tycker att det alla smakar riktigt bra när man tar fram dem och ska äta dem igen.

Det är dock bäst om man tar fram dem och låter de tina i sin egen takt. Att micra saker även cupcakes är något som jag ofta gör för tänker inte på att ta fram sånt innan. Det funkar om man kör på låg effekt och håller koll på dem. Det blir dock aldrig lika gott att värma upp något som att låta det tina i sin egen fart. Så vill man ha maximal smak går det jätte bra att frysa men tänk på att ta fram dem i tid.

Det är även viktigt att se till att frysa så snabbt det man har bakat har svalnat. Man fryser då de så färska som möjligt och de får en godare smak då. Men det funkar självklart att frys ner efter en dag eller något också men har man möjlighet att frysa något färsk är alltid det bäst.

Tänk även på att när du baka cupcakes så blir de väldigt höga det gör att du behöver en stor låda att förvara dem i. Det blir nämligen mycket snyggare om man slipper att platta till dem genom att trycka på locket. Det samma gäller självklart med annat också. Använd en låda av bra storlek och se till att den håller tät så det inte kommer in luft för då blir de inte lika goda.

När det gäller tiden på hur länge man kan spara sådan som man bakar så tycker jag att det med det mesta funkar med upp till fyra månader. Efter det börjar det bli lite torra och få sämre smak. Det är dock lite en smaksak vissa kan säker tycka det är för lång tid medan andra skulle kunna frysa dem längre. I vårat hus äter vi ofta inte upp det jag bakar så snabbt så de kan ligga några månader i frysen och det brukar fungera jätte bra!

// Emilia

Josefins morgontårta





Hej tänkte bara skriva in det här receptet eftersom min syster som har gjort designen här på bloggen har valt att ta med den här som bild. Det här är ingen speciellt fin tårta eller liknande men den är lite speciell för det är den FÖRSTA tårtan som jag har gjort. Jag tycker inte just att tårtor är det godaste som finns därför har jag inte hållt på med det innan. Även om den här tårtan inte är den finaste som ni har sett så var det faktiskt väldigt god för att vara en tårta. Så jag var självklart ganska nöjd med mig själv. Även min syster som tårtan var till blev väldigt nöjd så det blev ganska lyckat.

Nu är det så att hon fyller år i september så det var ett tag sedan jag gjorde den här tårtan, men då jag inte bakat något nytt det senaste så tyckte jag det passade bra med lite annat. Så att ni kan få något gott att titta på ivarjefall. Har som jag skrev innan fullt upp för tillfället och nu när tentan är avklarad så blir det en vecka borta med skolan. Och nu först en helg nere hos bästa kompisen. Hoppas ni har det bra alla bloggläsare!

Recept ca 4 bitar:

Botten:

2 ägg
0,75 dl strösocker
0,5 dl vetemjöl
0,25 dl potatismjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 C.
Börja med att skilja äggvitan och äggulan.
Ta sedan äggvitan och blanda ihop den med sockret. Vispa ihop dessa med en elvisp tills det blir ett stadigt, vitt skum.
Vänd sedan ner äggulorna i skummet och rör om försiktigt med en sked.
Blanda i en egen bunke ihop de torra ingredienserna. Och sikta sedan dessa över smeten och blada åter försiktigt så att smeten fortfarande är fluffig.
Smörj sedan en form på 16 cm i diameter med smör och kokos. Häll ner smeten i den här formen och grädda i nedre delen av ugnen i 20 - 30 minuter. Här kan du använda en potatis sticka och känna om den är klar, den ska nämligen vara helt torr.

Geishafluff:

3 dl visprädde
150 g Geisha

Värm här upp grädden, den ska dock ej koka. Lägg sedan ner bitar av Geisha i den varma grädden och se till att den smälter. Se sedan till att allt blandar sig bra.
Låt den nu stå och svalna. Ställ sedan in den i kylen under natten.
Sedan går den bra att vispa som vanlig grädde.

Tårtan:

Jag började med att dela tårtbotten i tre delar.
Sedan tog jag och bredde hallon blandade med socker på första delen och fyllde sedan på med Geishafluffen.
Sedan så gjorde jag samma sak med ett nytt lager. Alltså på med ny botten bre på hallon balndat med socker och sedan på med Geishfluffet.
Lägg nu på sista delen som ett lock på tåratan.
Till sist så la jag på färdigkavlad marsipan men man kan göra som man vill med dekoration.

// Emilia

RSS 2.0