Tårtbotten



Här kommer ett recept på bara min tårtbotten. Fortfarande väldigt mycket att göra för mig så har fortfarande inte hunnit med så mycket bak trots att det är så kallat sommarlov.
 
Jag brukar alltid utgå från det här receptet och gör lite olika efter vad jag känner för stunden. Det ger en väldigt bra botten som är hög och fluffig. Jag tycker den blir helt perfekt när det gäller tårtor och jag har heller aldrig misslyckats när jag har gjort den, inte för jag gör tårta så ofta men ändå.

Vill man ha den med chokladsmak kan man lätt byta ut en del av mjölet mot kakao. Det som kan vara med botten är dock att den kan vara lite torr. Så om det är så att man vet med sig att man hellre har en botten som inte blir lika fluffig men lite saftigare så ska man hellre göra en botten som innehåller smör. Eller så prövar man sig fram och ser vilken man gillar mest. Mitt tips är ivarjefall denna.

Recept ca 12 bitar

4 ägg
1,25 dl strösocker
0,75 dl vetemjöl
0,75 potatismjöl
1 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 C.
Börja med att skilja äggvitan och äggulan.
Ta sedan äggvitan och blanda ihop den med sockret. Vispa ihop dessa med en elvisp tills det blir ett stadigt, vitt skum.
Vänd sedan ner äggulorna i skummet och rör om försiktigt med en sked.
Blanda i en egen bunke ihop de torra ingredienserna. Och sikta sedan dessa över smeten och blada åter försiktigt så att smeten fortfarande är fluffig.
Smörj sedan en form på 24 cm i diameter med smör och kokos. Häll ner smeten i den här formen och grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter. Här kan du använda en potatis sticka och känna om den är klar, den ska nämligen vara helt torr.

// Emilia

Blåbärsbullar






Hej här kommer ett inlägg på något som jag tycker är väldigt gott att äta även om det inte är så roligt att baka nämligen bullar. Jag gillar mest att baka cupcakes eller andra saker som man kan få fina på olika sätt, det tycker jag inte man kan få med bullar. Det finns dock massa olika sätt man kan variera sig på när man gör dem. Vanliga varianter är kanelbulle, vaniljbulle, slätbulle, lussekatter och semla. Jag tycker flera av de här sorterna är jätta goda. Speciellt tycker jag att de passar bra med ett stort glas kall mjölk. Det finns typ inget bättre då!

På bullar kan man ha olika saker. Jag brukar nästan tycka att det är godast utan något på. Mandelspån är dock ganska gott. Pärlsocker däremot tycker jag inte lika mycket om utan brukar äta av det först om det går. Det här kan man självklart göra helt som man vill själv. Man kan ocksp ha båda om det är så att man tycker det låter godast.

Det som man ska tänka på när man gör just de här bullarna är att de ska ligga i bullformar. Om de inte gör det kommer det vara så att vätska och smör kommer att åka ut och det kommer inte bli roligt att göra rent efter det. När det gäller andra bullar brukar jag oftast inte ha bullformar men med de här kan jag säga att det behövs.

När jag gör bullar så brukar jag göra de som jag här nere kallar för knutar och inte göra de klassiska runda bullarna. Det här gör man självklart helt som man vill. När det gäller den här satsen så var det så att jag gjorde hälften av varje. Så man kan göra som man vill även här och det kan vara extra roligt att variera sig lite så man inte gör samma varje gång.

Det här receptet som jag har använt mig av kommer från Leilas "A piece of cake".

Recept ca 24 bullar:

1 msk kardemumma, malen
3 dl mjölk, standard
50 g jäst
1,5 dl strösocker
1 nypa salt
150 g rumsvarmt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl

200 g rumsvarmt smör
1 dl råsocker
1 msk kanel, malen
2,5 dl blåbär
2 msk florsocker
2 msk majsstärkelse

Börja med att värma mjölken tills den blir fingervarm, alltså 37 C.
Smula jästen i en bunke och häll sedan i den fingervarma mjölken. Lite i taget och se till att jästen löser sig riktigt. Tillsätt sedan strösocker, salt smör och ägg. Se till att blanda med elvisp eller i bakmaskin.
Tillsätt sedan lite mjöl i taget till en jämn deg. Det räcker med mjöl när degen börjar släppa från kanten av bunken.
Låt sedan degen jäsa under bakduk i cirka 1 timme.
Sätt ugnen på 200 C.
Blanda sedan ihop smör, råsocker och kanel. 
Blanda i en ANNAN bunke ihop blåbär, florsocker och majsstärkelse.
Dela degen i 2 lika stora delar. Kavla sedan ut de var för sig, de ska vara cirka 1cm tjocka och ha en rektangulär form. 
Bred sedan på den smörblandningen som du har gjort, lika mycket på varje såklart.
Häll sedan över bären ovanpå de smörade degarna, lika mycket på varje.
Gör nu bullarna genom att antingen rulla ihop till en rulle och dela varje rulle i tolv delar. Eller vika ihop degen på tre delar, dela den på tolv delar och sedan gör knutar av den.
Lägg sedan bullarna i bullformar.
Låt jäsa i cirka 60 min.
Pensla dem sedan med ägg och strö på pärlsocker och/eller mandelspån.
Grädda de i ugnen i cirka 10 min, tills de har fått en gyllenbrun färg.
Låt dem svalna på ett ugnsgaller.

// Emilia

Bilder Sverige kakor











Hej här kommer bilder på skålen som min kompis fick när hon tog studenten med kakorna i. Jag har ju redan tidigare lagt ut recepten, och länkarna skriver jag ut här nere. Tyckte dock att ni skulle kolla på hur fint det blev när jag gjorde iordninga allt i skål och så!

Jag har fullt upp nu och har haft det hela veckan med jobb 13 timmar tre dagar. Det blir då inte att man hinner med så mycket annat så hoppas ni kan njuta av något gott medan jag står och jobbar. Tycker dock mitt jobb är riktigt kul så det är inte så farligt.

Det här kankse är en lite konstig sak att ge bort till en kompis kanske ni tycker. Det är dock så att jag verkligen hatar att köpa presenter om jag inte kommer på något roligt eller speciellt. Det kan även vara helt okej att köpa något som man vet att personen önskar sig. Den här typen av present som jag här här är dock väldigt unik och verkligen något som ingen annan kommer att ge, det tycker jag gör den så himla mycket roligare än alla andra presenter som jag kan ge. Så när jag hittade den här skålen köpte jag den och tänkte att jag skulle hitta på något kul att lägga i den, vilket då efter lite tänkande blev detta.

Jag har även sett en hel massa andra saker som är väldigt roliga och personliga att ge bort, istället för en blomma eller så. Får se om jag lyckas gör något annat sånt snart.

Ni kan hitta recepten här:

Sverige småkakor

och

Sverige muffins

// Emilia

Sverige småkakor











Hej här kommer som utlovat receptet på småkakor i Sverige färger. De var precis som muffinsen i Sverige färger till min kompis som tog studenten. Småkakor är nått som jag inte gör så ofta eftersom jag tycker att det är så himla jobbigt att få dem fina. Degen är antingen för lös eller för hår, vilket gör det svårt att få dem fina. Här är det ännu jobbigare när man använder två olika färger. Jag tycker dock att jag lyckades riktigt bra med de här och är nöjd.

Jag måste säga att de här blev väldigt stora för att vara småkakor! Men de smakade jätte gott så man kan se det som istället för att ta två stycken så räcker det med att ta en. För det var ungefär så stora som de blev. Receptet jag ger er är dock för den normala storleken om man säger så.

Dessa kakorna är bra att ha som grundrecept till jätta många olika typer av småkakor och kan jätte lätt smaksättas med det mesta. Småkakor är egentligen väldigt gott och gör man bara dem runda är de egentligen inte så svåra att göra. Jag tror jag borde ta och baka mer småkakor och lägga upp här på bloggen eftersom det här är första småkaksreceptet här! Det visar även på hur sällan jag bakar dem.

Recept ca 40 småkakor:

225 g rumsvarmt smör
5 dl vetemjöl
1 dl strösocker

Blå deg

2 tsk vaniljsocker
Några droppar blå karamellfärg

Gul deg

Citron skall
Några droppar gul karamellfärg

Börja med att ställa fram smöret i tid så att det är riktigt mjukt!
När smöret har stått framme ett tag och blivit helt mjukt kan man blande det med socker och vetemjöl med hjälp an en gaffel eller fingrarna så man får en deg av det hela.
När degen är jämn och riktigt blandad delar man den i två delar.
Ena delen färgar du blå och tillsätter vaniljsocker till. Blanda här mycket så att den får en jämn blå färg.
Till den andra delen tillsätter du gul karamellfärg och citronskal. Här är det också viktigt att blanda för en jämn färg.
Ta sedan två bakplåtar med bakplåtspapper på och gör fem långa rader av gul deg på ena och blå deg på andra. Platta till dessa och gör de lika breda som kakorna ska vara sedan nr du sätter ihop dem. Kakan ska vara cirka 4 -5 mm tjock. Sätt sedan plåtarna kallt en stund.
Sätt nu ugnen på 200 C.
Nu ska du sätta ihop kakorna som på bilden alltså två gula och två blåa delar på varje kaka. De ska vara början på ett rutmönster de ligger i.
De ska sedan in i ugnen cirka 12 min.

// Emilia

Sverige muffins








Hej här kommer ett roligt recept som jag har bakat i helgen. Jag hade nämligen en kompis som tog studenten i fredags och skulle ha sitt studentfirande på lördagen. Min present till henne blev då en studentskål med dessa muffinsen och även småkakor, med allt som gick i blågult. Kan dock säga att jag var väldigt trött, på grund av en jobbig förkylning, på lördagen och skulle även jobba natt den natten så var helt slut när jag bakat klart och gick och la mig direkt efter.

Jag vet inte om muffinsen ser ut att vara så himla goda med sin konstiga färg men kan säga att de smakar helt som vanligt. Det är en sak som är bra med karamellfärg, man kan få fram massa konstiga färger på saker som ändå smakar jätte gott.

Nu vet jag att de här med Sverige tema passar väldigt bra nu när det är EM i fotboll. Jag måste dock påpeka att jag inte tycker det är speciellt intressant med detta evenemang! Vi överskattar alltid vårat lag och fotboll i allmänhet tycker jag inte är så roligt. Men vill ni ha något att baka om ni ska ha EM kväll passar de här dock jätte bra.

Det är viktigt när man gör en sådan här blandning med färg att se till att inte blanda färgerna när man häller i dem i formen. Det samma gäller ju tigerkaka eller tigermuffins. Den här smeten är dock ganska här vilket gör det lätt att inte blanda dem.

Receptet på småkakorna kommer om någon dag!

Recept ca 15 muffins:

225 g rumsvarmt smör
4 ägg
2,5 dl strösocker
3,75 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver 

Färg blå 

2 tsk vaniljessens
Några broppar blå karamellfärg

Färg gul

Citron skal
Några droppar gil karamellfärg

Börja med att värma ugnen till 175 C.
Vispa sedan ägg och socker poröst med hjälp av en elvisp.
Tillsätt sedan det rumsvarma smöret och vispa lite till så att allt blandas.
Blanda i en annan bunke ihop de torra ingredienserna och vänd sedan ner dem i äggblandningen och rör om försiktigt med en sked.
Dela nu smeten i hälften och häll över den andra delen i en annan bunke.
Blanda sedan i blå färg och valiljessens i den ena halvan. Och se till att blanda runt så den får en jämn och blå färg.
I den andra delen tillsätter du cirtonskal och gul karamellfärg. Samma sak gäller här med att blanda runt så den får en jämn färg.
Fyll muffinsformarna med två tredjedelar smet, ta här gul och blå om vartannat så att den blir lite olikfärgad. Du kan även försiktigt dra med en gafell eller kviv när du fyllt upp muffinsformen så den får lite mer blandad färg. Viktigt är dock att inte röra runt för då förstör du färgerna. Grädda i ugnen ca 20 minuter, de ska inte vara kletiga alls när de är klara.
Låt sedan dom svalna på ett galler.

// Emilia

Tre rätters













Hej här kommer en liten bildbomb på fredagens tre rätters middag förra veckan som jag lagade med en hänvisning till de recepten som jag har använt mig av ifall ni är intresserade av det. Jag kommer även med ett tips som var väldigt bra när jag nu höll på att förbereda infor frdagen. Jag jobbade nämligen till halv sex den dagen och hade då inte så mycket tid på kvällen. Så då gjorde jag så att jag dagen innan blanda ihop alla torra ingredienser till brödet, kladdkakan och frallorna, som vi skulle ha på morgonen. Sedan fick de stå på bänken så kunde jag bara blanda ihop det mes resten på fredagen. Faktiskt väldigt bra tyckte jag.

Ni får här även två bilder på biffarna som jag har gjort vilket jag inte har haft tidigare. Så vill ni se dem innan ni lagar dem så är det bra att de finns här också. Annars är det andra sig väldigt likt med tidigare recept som jag har lagt ut.

Förrätt:

Falska sniglar och majsbröd


Här hade jag till mina falska sniglar, alltså champinjonerna, även haricoverts. De funkade jätte bra tillsammans och med vitlökssmöret på är det verkligen jätte gott. Även brödet var jätte gott till och glöm inte att doppa brödet i vitlökssmöret så gör mycket vitlökssmör.

Huvudrätt:

Linsbiffar med jordnötter till potatisgratäng och sallad


Återigen fick jag folk som tyckte att de här biffarna var väldigt goda. Det är äldigt roligt tycker jag som är vegetarian att se när andra människor gillar min vegetariska mat. Jag lagar ju nu för tiden bara vegetarisk mat, så vill man äta hos mig är det som man får. Jag måste dock erkänna att potatisgratängen var köpt. Det var lite dåligt av mig, men vi hade den hemma i kylen och då tycket jag den var jätte bra att använda just då när jag hade lite ont om tid.

Efterrätt:

Favorit kladdkakan med grädde


Denna gången blev det kladdkaka med hasselnötter och vit choklad i. Jag körde den dock i 200 C för att kunna ha den inne med potatisgratängen och den blev då lite hård i kanterna. Kan dock säga att den annars smakade lika bra som vanligt. Men rekommenderar inte att köra den i 200 C till er andra om ni inte har jätte ont om tid eller så. Grädde till som vanligt och allt blev jätte gott.

// Emilia

Majsbröd + falska sniglar





Hej här kommer det första receptet från fredagens tre rättersmiddag, det är förrätten. Huvudrätten och efterrätten har ni redan fått så kommer med länkar till dem senare i veckan hade jag tänkt.

Det här är en av de lättaste typerna av förrätt som finns tycker jag. Bara för att den är lätt gör dock inte att den är mindra god. Den är verkligen jätte god tycker jag som älskar champinjoner och vitlökssmör. Det är dock en smak som de flesta gillar så verkligen en väldigt bra förrätt. Man får dock inte glömma något som är väldigt viktigt här ock det är att doppa brödet i vitlökssmöret. Gör mycket vitlökssmör för det är så himla gott att bara sitta och doppa sitt bröd i det.

Det är inte så att man behöver ha just det här brödet till det falska sniglarna utan jag valde detta den här gången för att det gick så snabbt att göra när det inte behövde jäsa. Det går lika bra med de flesta andra bröden till också. Så välj vad du känner för eller vad du har hemma.

Den här gången valde jag även att ha med lite haricoverts till champinjonerna. Det är något som jag inte haft tidigare men tyckte det kunde vara gott med lite olika grönsaker till och det var det. Man kan alltså ha med eller utan haricoverts beroende på vad man själv vill. Det är säkert så att nån annan grönsak också passar jätte bra att ha i men det har jag inte prövat.

Majsbrödet var första gången jag prövade och det smakade mycket bättre än vad jag trott. Jag är nämligen inte så förtjust i bröd med bakpulver annars men det här var verkligen riktigt gott. Man kan även ha i hela majskorn i brödet om man vill. Vi hade dock inga hemma så det fick bli att vi klarade oss uta och det funkade bra det med. Så gör vad ni känner för på den punkten.

Recept falska sniglar 4 personer:

16 st Champinjoner
Ca 40 g smör
2 - 3 klyftor vitlök
1 nypa örtsalt

Först sätter du ugnen på 200 C.
Börja med att lägga upp cahmpinjonerna i en ugnsäker form.
Blanda sedan till vitlökssmöret genom att blanda ihop alla ingredienserna som ska i det. Se till att det blandas ordentligt.
Lägg sedan vitlökssmöret på champinjonerna.
Låt sedan stå i ugnen i cirka 20 min.
Klara att servera.

Recept majsbröd 8 bitar:

3,5 dl vetemjöl
1 dl polenta (majsmjöl/majsmgryn)
0,5 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
50 g smör
2,5 dl filmjöl

Sätt först ugnen på 200 C.
Bröa där efter en rund form med en diameter på cirka 23 cm. Antingen med smör och polenta eller med smör och ströbröd.
Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål.
Smält sedan smöret. Häll när smöret är smält även i filmjölken, efter du tagit bort kastrullen från plattan.
Blanda sedan i vätskan i de torra ingrediensern och se till att det blandas väl.
Häll sedan över det i formen och bred ut den i hela formen.
Grädda cirka 30 min i ugnen. Den är klar när den fått färg och en prosticka i den är tott när man tar upp den.

// Emilia

God morgonfrallor





Hej jag hade en väldigt produktiv fredag när det gällde matlagning och bakning. Blev tre rätters middag för mig och mina kompisar. Dock rätt lätta rätter men ändå det är inte många som får det. Sedan satte jag även denna deg på fredag kväll så vi fick färska frallor till frukost på lördags morgonen. Det är så himla gott med färska frallor eller färskt bröd på morgonen och det är extra mysigt när hela huset luktar nybakat på morgonen. Så man borde helt enkelt göra det här oftare!

De här frallorna är perfekta att göra kvällen innan och ha stående i kylen under natten, vilket gör att det faktiskt går att få bröd som är nybakt till frukost. Jag gillar när det är grova frallor vilket gör att jag hade i grovt rågmjöl til en ganska stor del. Kankse inte låter så mycket med 1/3 men med mer så kan brödet få lite svårt att jäsa. Men vill man ha större andel vetemjöl i funkar det också bra.

Jag har inte haft något på frallorna men vill man att de ska ha lite frön på sig så funkar det ju bra med solrosfrån, sesamfrön och liknande. Det gör att man även kan variera de lite i hur de ser ut. Man kan även variera lite i storleken på frallorna om man vill. Jag hade ganska bra storlek tycker jag. Men vill man göra dem i samma storlek som i en affär får man mycket färre än vad jag fick när jag gjorde dem. Ändrar man storlek är det dock viktigt att tänka på att tiden i ugnen också ändra. Större behöver längre tid och även lite lägre temperatur, för att inte bara få färg på utsida och sedan vara degiga i mitten.

Hoppas nu att några av er får lite inspiration till att ställa er och baka till nästa helg nu!

Recept 24 frallor:

1 paket jäst (50g)
6 dl kallt vatten
5 msk olja
4 msk sirap
2 tsk salt
6 dl grovt rågmjöl
10 - 13 dl vetemjöl

Smula degen i en bunke. Häll sedan på lite av del kalla vattnet och rör om tills all jäst har löst sig.
Tillsätt sedan resten av vattnet, oljan, sirapen och saltet. Blanda ihop det här så gott som går
När du ska tillsätta mjölet börja med rågmjölet och blanda ihop det med vätskan med hjälp av en elvisp. Fortsätt sedan att fylla på med vetemjölet, lite i taget så du märker när degen börjar släppa från bunken, då är det tillräkligt med mjöl.
Forma sedan degen till 24 bullar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Täck sedan med bakduk eller handduk och ställ in plåtarna i kylen för att jäsa över natten.
På morgonen efter ta fram plåtarna och ställ på bänk fortfarande med duken över sig. 
Sätt ugnen på 250 C.
När ugnen har fått upp värmen ska bullarna gräddas i 10 minuter. Tänk på att använda varmluftsugn om du har två plåtar inne samtidigt.
Låt sedan svalna på galler.

// Emilia

RSS 2.0