Rosa småkakor



 
 
Hej, här kommer receptet på småkakor som jag har använt mig av innan, så det som ni får nytt här är lite nya bilder på kakorna och jag har gjort dem på ett annat sätt. Den här gången ville jag göra det lätt för mig. Jag blandade därför bara ihop alla ingredienser och rullade ihop dem till en stor rund rulle. Sedan delade jag den i smala bitar. Man får då snabbt och enkelt småkakor. Det som man kan tänka på här är att det är lite pilligt att få ihop degen riktigt i början, man ska alltså tänka på att inte ge upp här. Utan det kommer att funka efter lite jobb med degen.
 
De här kakorna är väldigt lätta och snabba att göra så bra att ha som lite extra tillbehör till exempelvis muffins och bullar. Och bra att gör när man ändå håller på att baka.
 
Jag valde för att göra kakorna lite finare att pensla på lite karamellfärg i rött. Det man då ska göra är att blanda ut karamellfärgen med vatten innan man penslar på den. Det här beror på att färgen är så stark så det behövs inte alls så mycket för att den ska få en fin färg. Så ta först lite karamellfärg i en skål eller liknande och håll i vatten här. Jag använder ungefär 1/5 karamellfärg och resten vatten, det blir ungefär lagom. Ta sedan en pensel, som du självklart bara använder till mat och pensla lite löst ovanpå kakan. Det blir då ett ganska tunnt lager med färg, så vill man ha mer färgat tar man i färgen i själva smeten.
 
Recept småkakor
 
// Emilia

Emilia bakar

 
 
 
 
 
Hej på er! Jag tror alla som läser den här bloggen vet vem jag är. Är det dock någon som inte sett mig så bjuder jag här på lite bilder när jag bakar. Anledningen är att min kompis tog massa kort på mig när jag stod och baka frallor som vi skulle ha till frukost på morgonen. Så här ser ni mig i full fart med att baka. Som ni ser tycker jag att det här är jätte roligt vilket är det som driver mig till att hålla på och baka så mycket som jag gör. Det är verkligen jätte kul att baka!
 
Jag gillar verkligen den har typen av frallor som kan stå i kylen över natten så man får nybakat på morgonen när man vakanar det är verkligen lyxigt. De här är väldigt lätta att göra och väldigt goda också. Så har ni inte prövat dem än tycker jag att ni ska ta och göra det!
 
De frallorna som jag bakade finns här:
 
 
// Emilia

Wok med morötter och apelsin

 
Hej jag har ju sagt att det här ska vara en bakblogg och inte så mycket matrecept. Jag har dock fått önskan från några av mina kompisar att lägga upp mer recept på mat, det här mest pågrund av att jag ju är vegetarian och de vill ha mer vegetariska recept. Eftersom jag gillar alla som vill äta mer vegetariskt och de som läser min blogg såklart så lägger jag självklart ut lite mer matrecept ivarjefall.
 
Här kan man använda sig av saltade eller osaltade jordnötter beroende på vad man själv vill. Jag hade saltade eftersom det är det vi alltid har hemma. Det som är saltet här annars är ju bara sojan så det gör inget alls med saltade jordnötter.
 
Vi hade den här rätten som förrätt med vitlöks bröd till. Man kan väl säkert ha den som huvudrätt också men jag tycker den passade som förrätt. När jag äter huvudrätt vill jag nämligen gärna ha ris, pasta, potatis, bulgur eller liknan till. Vet inte vilken av dessa som hade passat bäst till dock. Kanske nudlar passar bra till eftersom det är wok, för pröva någon dag!
 
Recept ca 4 personer:
 
450 g morätter
1 purjolök
2 apelsin
2 msk tomatketchup
1 msk råsocker
2 msk soja
100 g jordnötter
 
Börja med att riva morätterna grovt, dela purjolöken i strimlor och skala och dela apelsinen i lite större delar.
Hätta sedan upp en stekpanna och häll i lite olja.
Woka morötterna och löken i cirka 2-3 minuter och lägg sedan i apelsinen också. Var försiktig med apelsinen så den inte går sönder.
Blanda i en liten bunke ihop de andra ingredienserna. Häll dessa över de wokade sakerna du har i stekpannan.
Häll till sist på jordnötterna.
 
// Emilia

Svamppasta

 
Hej. Här kommer ett recept som jag har gjort lite olika med när jag har gjord det. I grubdreceptet är det nämligen bara champinjoner och inte squash som jag också har i här. Anledningen till att jag gjorde om receptet var att min kompis önskade den här rätten när vi hade tjejkväll efter att jag gjort den en annan gång åt henne. Min andra kompis gillar dock inte svamp så fick tänka ut något som kunde passa bra istället och squash är bra då det inte smakar något. Jag som dock gillar båda fick extra gott!
 
Om ni nu lagar det här kan ni självklart bestämma hur ni vill göra men är bra med squach med eftersom det då blir mer grönsaker och jag tycker det var godare så. Sen en sak som kan vara bra att tänka på är att squach och zucchini är samma sak. Det är bara olika namn, vilket jag vet kan göra det lite otydligt för en del men nu vet ni ivarjefall det om ni inte visste det innan.
 
Recept ca 4 personer:
 
400 g spagetti
6 scharlottenlökar
600 g champinjoner
1 squash
2 tsk vetemjöl
2,5 dl matlagningsgrädde
125 g soltorkade tomater
1 - 2 kryddmått muskot
1 nypa salt
1 nypa peppar
 
Börja med att koka pastan som vanligt.
Dela sedan löken, svampen och squashen i ganska stora delar.
Värm upp en stekpanna och häll olja i den. Häll sedan i löken först och fräs cirka två minuter innan du häller i de andra grönsakerna som du har delat.
Pudra på mjölet på grönsakerna.
Rör sedan i grädden och lägg i de soltorkade tomaterna. Tillsätt muskoten och smaka av med salt och peppar.
Häll av vattnet från pastan och häll lite olja på den. Häll sedan i såsen du har gjort
Klart!
 
// Emilia

Dumlekladdkaka

 
Hej här kommer ett recept på en väldigt god kladdkaka som vi, eller rättare sagt jag, nyss har hittat. Den var dock så god att det blev två helger i rad som jag gjorde den. Det är väl dock så att de flesta kladdkakorna som man gör är väldigt goda. Att jag säger så här kan ju bero på att jag älskar choklad också och då är ju kladdkaka helt perfekt.
 
Till den här kladdkakan tycker jag och mamma att grädde passar bäst. Jag tycker alltid grädde passar bäst men mamma vill ha glass ibland. Jag skriver här i receptet att det ska vara dumle men det går lika bra med vilken annan typ av liknande godis. Självklart kan man även göra den utan godis i men den blir väldigt god med den här lite sega kolasmaken. Jag har även i hela dumlekolor eftersom man då känner smaken bättre, vill man dock ha i delade går det lika bra med de är då svårare att känna smaken av.
 
Recept 1 kladdkaka
 
125 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 påsedumle
 
Börja med att sätta ugnen på 200 C.
Smält sedan smöret.
Vispa ägge och socker med en vanlig visp. Det ska bli lite större men behöver inte bli vitt.
Häll först i smöret i äggblandingen. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och rör om så att allt blandas och blir en jämn smel.
När allt har blandats lägger du i dumlekolorna och rör runt lite till.
Smörj och bröa en form.
Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen mellan 25 till 30 min.
Låt kakan svalna lite innan ni äter den men den är som godast när den är lite varm.
 
// Emilia

Filmjölksbröd

 
 
Hej här kommer ett nyttigt bröd som också är väldigt gott! Det här är ett av de bröden som är väldigt grova, man använder mycket grovt mjöl men också en del vetemjöl. Det går ju tyvärr inte att bara baka bröd på grova mjöl eftersom det då inte hålls ihop på samma sätt som med vetemjöl. Så tänk på det om man vill mixa lite med mjölsorterna vilket självklart går bra.
 
Det som är en nackdel med många sånna här grova bröd är att de innehåller mycket socker. Här är det i form av sirap. tycker dock att man här skulle kunna ha ännu mindre sirap i än vad jag har här och då har jag ändå minskat ner en del mot vad det stod från början. Så nästa gång blir det mindre sirap och ett äpple till. Även äpplet denna gång la jag till för det fasnns inte i grundreceptet, fruktsocker är dock det bästa sockret.
 
Recept 2 bröd:
 
7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 nypa salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl russin
1 dl hackade hasselnötter
1 l filmjölk
2 tsk bikarbonat
1,5 dl mörk sirap
1 finrivet äpple
 
Sätt ugnen på 175 C.
Blanda sedan ihop mjölet, salt, alla frön, russin och nötter i en bunke och se till att det blandas.
Blanda i en annan bunke ihop filmjölk, bikarbonat, sirap och äpplet.
Nu ska du försiktigt blanda i mjölblandningen i filmjölken. Rör runt tills det blir en jämn smet.
Smörj sedan noga två formar på 1,5 l.
Fyll formarna med smeten.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i cirka 80 - 90 min.
Låt sedan svalna under en bakduk i 4 -6 timmar.
 
// Emilia
RSS 2.0