Minichokladcupcakes med apelsinsmak





Hej här kommer då receptet på de cupcakesen jag gjorde med chokladmousse som frosting. Det som är viktigt att tänka på med de här är att chokladmousse smälter snabbt så de måste stå i kylen hela vägen tills det att man ska äta dem.

Jag tycker att det är väldigt gott med chokladmousse på och de här var jätte goda. Man kan självklart välja om man vill välja att inte ha apelsinskal i muffinsen. De lär bli lika goda ändå, bara att de inte smakar någon apelsin. Så det gör man som man vill. Jag har även valt att göra minicupcakes här. Självklart kan man även göra vanliga stora cupcakes och bara ha inne dem lite längre i ugnen.

Moussen är den samma som den som jag brukar ha när jag bakar tårta och jag tycker verkligen att den är jätte god. Tänk på att du även har kan välja själv på vilken choklad du ska göra den på. Det kan göra att det skiljer mycket i smaken.

Nu ska jag, min mamma och min lilla syster åka till Budapest över långhelgen här så kommer inte bli någon uppdatering här på ett tag skulle jag tro. Har nämligen tenta när vi kommer tillbaka också så måste se till att plugga mycket också. Sedan blir det en vecka borta med skolan också, så som ni förstår har jag väldigt fullt upp för stunden. Vi får se vad jag hinner med. Men lovar att skriva så fort jag har hunnit baka något igen och tentan är skriven och alla resor är avklarade! Kanske kan få in något annat intressant inlägg också.

Recept ca 36 minicupcakes:

Muffins:

2 ägg
2,5 dl strösocker
2,75 dl vetemjöl
125 g smör
1,75 dl mjök
2 tsk rivet apelsinskal
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,75 dl kakao


Chokladmousse:

100 g mörkchoklad
1 msk starkt kaffe
2 äggulor
3 dl vispgrädde

Börja med att sätta ugnen på 175 C.
Vispa ägg och ägg och socker vit och poröst med en elvisp.
Smält smöret och ta sedan av det från platan. Tillsätt i smöret mjölken och det rivna apelsinskalet.
Blanda i en annan skål ihop de torra ingredienserna.
Blanda i smörsmeten i äggsmeten och rör runt försiktigt med en sked.
Vänd sedan försiktigt i de torra ingredienserna och blanda återigen försiktigtmed skeden.
Fyll sedan muffinsformarna med två tredjedelar smet i formarna.
Grädda cirka 15 min och kolla att de är klara med en sticka, de ska inte vara kladdiga.
Låt svalna på galler.
Smält chokladen i ett vattenbad eller micro.
Rör sedan ner kaffet och äggulorna i chokladen, se till att blanda. Låt den här blandningen svalna.
Vispa grädden tjock och stabil men inte för hård, det kan göra att moussen blir grynig.
Vänd sedan ner hälften av chokladen i grädden och rör om försiktigt. Häll sedan ner resten av chokladblandningen och rör om försiktigt igen.
Låt den stå minst 3 timmar.
Spritas till sist på moussen på muffinsen.

// Emilia 

Chokladmacarons





Hej jag fortsatte att vara helt bakgalen även om påsken var över. Den här gången ville jag använda min bok om macarons som jag har fått av mamma och ännu inte hunnit pröva något ur. Och när man gör macarons får man äggulor över så då blev det att jag bakade cupcakes också. Så kan det gå!

De här var goda och smakade mycket choklad. Jag har dock tidigare gjort macarons med smörkräm i vilket jag tycker är godare så får bli att jag hittar något sånt recept tills när jag bakar nästa gång. Det finns ju massa olika recept och jag gillar att pröva nya när jag bakar.

Det som kan vara det svåraste när man bakar just macarons är att få dem fina och lika stora. Jag har ingen platta som man kan göra dem på som finns att köpa i de flesta bakaffärer. Jag ska nog dock se till att köpa en sådan nån gång framöver för det verkar vara väldigt bra. Sedan blir vissa av mina macarons som ni ser på bilden här ovanför lite snäckformade. Alltså inte hels släta på ovansidan. Det är olika olika recept som jag har gjort men har bara gjort den någon gång innan så lär mig fortfarande. Jag tycker även inte det gör något för de är fina öven som dom här.

Recept 16 macarons:

Macaronsen:

1,75 dl finmald sötmaldel
2,5 dl florsocker
2 msk kakao
2 stora äggvitor
0,5 dl strösocker

Fyllning:

100 g mörkchoklad
1,5 dl vispgrädde

Börja med att blanda malda sötmandeln, florssockret och kakaon nogrannt.
Vispa äggvitorna hårt så att det bildas toppar bland dem. Använd här en evisp.
Tillsätt sedan stegvis sockret medans ni fortsätter att vispa med elvispen och fortsätt vispa tills den blir en tjock marängsmet.
Vänd sedan ner den torra blandingen i marängsmeten, lite i taget här och blanda försiktigt om med en slickepott. Se till att allt blandas ordentligt och att det blir en fast, tjock och bra smet.
Häll sedan marängsmeten i en sprits med en rund tyll, med mellanstort hål.
Spritsa sedan runda ringar som är lika stora som femkronor, totalt ska det bli 32 stycken. Använd här en bakplåt som är klädd med bakplåtspapper.
Låt stå i rumstemperatur i 30 min.
Sätt sedan ugnen på 150 C.
Efter att de stått ute i 30 min ska de in i ugnen i ca 15 min.
Ta därefter ut dem och låt dem svalna på plåten.
När de svalnat ta försiktigt loss dem från bakplåtspappret.
Till fyllningen värmer man upp grädden och tar av den från plattan när den precis har börjat att koka. Lägg då i blockchokladen som ska vara delad i småbitar och låt detta svalna och stelna. Rör om med jämna mellanrum. När blandningen har svalnat helt ska den vara tjock.
Bre på den färdiga smeten på macaronsen och sätt ihop dem två och två.

// Emilia 

Grahamsbröd i långpanna





Hej här kommer det andra receptet från min brödbakning på annandag påsk. Det här är ett lätt bröd att göra eftersom man använder sig av långpanna. Det är även gott att äta, vilket självklart är det viktigaste.

Det här brödet har min mamma gjort en gång innan och då gjorde hon jätte små rutor. Jag valde att göra tjugo rutor eftersom jag tycker att de blir lagom stora då. Självklart är det väldigt lätt att själv bestämma vilken storlek som man vill ha på dem så det är bara att kolla vad man tror passar en själv bäst. Jag har även valt att ha lite rågflingor på men det är bara för jag tycker det är fint att ha något på, så gör som ni vill på den punkten också.

Jag har använt mig av ljus sirap när jag bakade dessa och det är även den som jag brukar använda mig mest av. Baksirap kan jag även använda mig av ibland just när man gör bröd, det beror enbart på vad jag känner för stunden. Jag tycker inte att man känner nogon skillnad så det spelar inte alls stor roll vad ni väljer här, utan ta det ni har hemma.

Recept 20 rutor:

50 g jäst
5 dl vatten
30 g smör
250 g Kesella kvarg
1 nypa salt
3 msk sirap
4 dl grahamsmjöl
10 -11 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke.
Värm sedan upp vattnet så det blir fingervarmt, 37 C.
Häll sedan vattnet över jästen så att den löser upp sig.
Smält smöret och blanda sedan i Kesellan i den smälta smöret.
Häll smöret och Kesellan i den upplösat jästen och blanda ihop det här.
Tillsätt sedan övriga ingredienser, använd så mycket mjöl som du ser behövs. Degen ska precis låssna från kanterna från bunken och det är viktigt att den inte är för torr, alltså för mycket mjöl.
Låt sedan jäsa under bakduk i cirka 45 min.
Sätt ugnen på 225 C.
Häll upp degen i en långpanna som är klädd med bakplåtspapper i botten. Platta till degen så att den täcker hela långpannan.
Skär degen i 20 bitar, i form av rutor med en vass kniv.
Låt sedan jäsa under bakduk 1 cirka 30min.
Grädda den i mitten av ugnen i cirka 15 min.
Låt till sist brödet svalna på ett ugnsgaller med bakduk över.

// Emilia

Stekpannebröd





Hej här kommer ett recept från annandag påsk då jag fick för mig att baka två olika sorters bröd. Jag behövde nämligen ha något att göra och vad är då bättre än att baka!

Jag älskar verkligen tunnbröd men det har inte blivit att jag bakat det själv innan. Jag har länge velat ha en riktig och stor tunnbrödshäll men de är så himla dyra och min mamma har inte velat ha någon, så det har inte blivit att jag köpt en själv. Jag har dock länge gått och tänkt på att jag ska pröva att göra tunnbröd i stekpannan och här kommer då fösta gången. De var faktiskt riktigt goda tycker jag och verkligen något som jag kommer att göra igen.

Jag har inte ätit tunnbröd på grovt mjöl innan men jag valde här att ha i en del grovt mjöl eftersom jag gillar det. Det blev jätte bra med det i tycker jag så det är något man lätt kan ha i. Jag har inte haft i några kryddor den här gången. Nästa gång som jag bakar dem här ska jag nog se till att ha någon form av brödkrydda i tror jag, för att få lite mer smak. Jag får se vad jag har i då.

De här är som godast när de fortfarande är lite varma och helt nya. Så jag tycker verkligen man ska se till att äta dem när man precis har bakat dem. Jag tycker de är godast med ost och smör på. De är självklart även väldigt goda att äta senare och som med allt annat bröd går det jätte bra att frysa dem.

Tänk på att det tar ganska lång tid att göra de här bröden. Du ska ju grädda varje bröd totalt runt 4 minuter var, och de är 16 stycken man får så planera in det när ni bestämmer er för att baka. Man kan få det att gå snabbare med hjälp av två stekpannor om man har det. Jag använde mig bara av en, men man hade lätt hunnit med att ha igång två stycken samtidigt.

Recept 16 tunnbröd:

75 g smör
5 dl mjölk
25 g jäst
1 nypa salt
0,25 dl socker
3 msk sirap
0,5 tsk hjorthornssalt
6 dl fint rågmjöl
6 - 8 dl vetemjöl

Börja med att smula ner jästen i en bunke.
Smält sedan smöret. När allt smör har smält så häller du i mjölken och värmer upp blandningen så att det blir fingervarm, 37 C.
Häll sedan över mjölken med smöret på jästen och se till att den löser upp sig riktigt.
Tillsätt efter det de övriga ingredienserna, men se till att spara lite av mjölet till utbakningen. Blanda ihop allt med elvisp eller matberedare så det blandas ordentligt och blir en jämn deg.
Låt sedan degen jäsa under bakduk i 40 min.
Ta sedan upp dagen på mjölat bakbord och knåda den. Dela sedan upp det i 16 delar och varje del rullar du till en bulle.
Sätt plattan på medelvärme med en stekpanna på som du kan grädda brödet i.
Ta sedan an bulle i taget och kavla ut den så den blir rund, gärna med en kruskavel för att den ska få ett fint mönster.
Grädda sedan bröden i cirka 2 min på varje sidan.
Låt bröden svalna på ett ugnsgaller.

// Emilia

Couscousmuffins





Hej här kommer mitt andra recept på matmuffins som jag gjorde samtidigt som de andra. Min favorit var den andra sorten men även dessa var jätte goda och helt klart värda att göra om. Som med de andra kan man även här variera sig i vad man vill smaksätta med så det är bara att använda sin fantasi och klura ut vad man kan tycka är gott.

Matmuffins tycker jag passar väldigt bra istället för bröd till maten. Det blir lite annorlunda men samtidigt ganska liknande saker. Jag tycker dock att matmuffins är mycket mer mättande än vad bröd är. Det är väldigt kompakta och bröd brukar vara lite mer luftiga. Det kan även vara bra att ha dem som utflykts mat eller liknande då de är lätta att ta med sig och inte behöver värmas.

När ni förvarar matmuffins så rekomenderar jag att ni förvarar dem i kylen i högst två, tre dagar, frys dem annars. Ställ sedan fram dem fyra timmar innan ni ska äta dem för att de ska få en lagom temperatur. De blir nämligen inte jätte goda när de är kalla. De blir även torra ganska fort därav ska man helst äta dem direkt eller frysa dem.

Jag har bakade bröd i måndags som jag ska se till att lägga ut under veckan som kommer. Annars ska jag försöka att inte baka så mycket som jag har gjort det sista så lite recept ska jag allt se till att få ut. Men kanske inte lika mycket som det har varit nu det sista.

Recept ca 12 muffins:

1 dl couscous
1,25 dl kokande vatten
4 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 msk bakpulver
1 nypa salt
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 ägg
6 msk olivolja
1 msk citronskal
1 msk bailika

2 dl spenat

Sätt ugnen på 175 C.
Lägg couscousen i en skål och häll sedan det kokande vattnet över den. Låt stå ett tag så allt vatten tas upp.
Blanda i en skål ihop de torra ingredienserna.
Vispa i en annan skål ihop ägg, olivolja, citronskal och basilika med en elvisp.
Tillsätt couscousen till äggblandningen och rör försiktigt om med en sked. Gör sedan samma sak med mjölblandningen. Det ska bli en hård smet som är lite svår att blanda (ej som vanlig muffissmet).
Rör sedan ner spenaten i smeten och blanda den ordentligt med skeden.
Fyll sedan muffinsformar med smeten, så formarna nästan är helt fulla. De här muffinsen jäser nämligen inte så mycket som vanliga muffins.
Grädda i ugnen i 20 - 25 min.
Låt sedan muffinsen svalna på galler. De kan serveras när de är lite ljumma.

// Emilia

Choklad- och kaffecheescake






Hej här kommer ett recept på en jättegod cheescake, som jag bakade på påskafton. Som ni ser på bilderna var det även påsktema när jag dekorerade den. Den behöver inte vara inne i ugnen utan den ska endast stå i kylen och bli kall innan man kan äta den. Jag tycker att den hade en smak av kaffe som man kunde känna. Jag dricker dock inte kaffe utan endast latte någon gång ibland och min kompis som dricker mycket kaffe som var hos mig på påsk tyckte dock inte den smakade kaffe. Så vet inte vad ni kommer tycka om ni gör den, men god var den ivarjefall.

Jag tror jag skrev på inlägget innan påsk att jag skulle baka en chokladpaj som efterrätt i helgen. Det här blev dock dess ersättare. Jag tyckte den här såg mycket roligare ut att göra plus att den var lättare att göra också. Det är bra när man har saker hemma så man har möjlighet att ändra sig om man nu får för sig det.

Man kan använda vilken typ av choklad man vill här. Jag använde dock mjölkchoklad den här gången, vilket jag också tyckte var väldigt gott. Få se om jag prövar med någon annan typ av choklad senare. Jag lät även chokladen svalna lite längre än vad man ska om man vill ha den helt slät. Så det blev en del jätte små chokladbitar i kakan. Det gjorde dock inget alls utan jag valde att inte värma upp den igen för det spelar inte så stor roll, och den blev jätte god ändå. Det viktiga är att chokladen inte stelnat igen, för då är den svår att blanda i.

Recept ca 12 personer:

Botten:

225 g digestivkex
75 g smör

Fyllning:

400 g choklad (mjölkchoklad använde jag)
1 dl brunt farinsocker
350 g Philadelphiaost
4,5 dl vispgrädde
3 msk espresso eller starkt kaffe

Börja med att smälta smöret.
Kör sedan digestivkexen och det smälta smöret i en matberedare och se till att det blandas riktigt.
Ta sedan blandnigen och tryck ut i en form med löstagbar botten med en diameter på cirka 22 cm. Låt sedan den stå i kylen cirka 30 min.
Smält sedan chokladen i vattenbad eller i micron. Och låt den svalna lite, men den får inte stå länge!
Blada sedan sockret och philadelphian med en elvisp tills de får en lite fluffig konsistens.
Vispa sedan upp grädden.
Blanda sedan ihop grädden med philadelphiablandningen, så att det blandas riktigt. Blanda försiktigt hela tiden!
Blanda sedan ihop kaffet och den smälta chokladen och vänd i den här i gräddblandningen, försiktigt.
Lägg sedan gräddblandingen ovanpå digestivbotten och låt stå i kylen minst tre timmar innan ni äter den.

// Emilia

Polentamuffins med fetaost, oliver och soltorkadetomater






Hej hoppas ni har haft en bättre påsk än mig! Jag har dock orkat slänga ihop ett inlägg här som är första delen av vad jag bakade på påskafton. Mer ska jag se till att ge er senare i veckan. 

Jag har smakat på matmuffins två gånger nu och tyckt att det varit riktigt gott men aldrig kommit mig för att baka några själv. Nu har jag dock hittat två recept som jag har gjort i helgen och det här är det första.

I receptet så står det att man ska smörja muffinsplåten med olja och ha muffinsen rätt i hålen på dem. Eftersom de här inte är kladdiga alls så funkar det jätte bra och det blir nog lite krispigare så också. Jag körde dock på klassiska muffinsformar när jag gjorde dem, och det gick bra det med. Så man kan göra som man själv känner för med andra ord.

I receptet som jag hittade tyckte jag det var väldigt snålt med saker i muffinsen så jag valde att ta både oliver, soltorkade tomater och feta ost. Det gjorde jag rätt i tyckte jag även efter. Det är mycket godare med mycket fyllning här ska ni veta så snåla inte med den och ta gärna mer än vad jag har skrivit här också. Det är även så att det funkar bra med många typer av fyllning här, så ta vad ni känner för. Det kan även vara roligt att variera sig lite och pröva på nya smaksättningar, det gör npg jag nästa gång tror jag.

De är godast när de är lite varma. Men det är lätt att göra smeten och ha den stående i kylen tills man är klar och då bara fylla formarna och sätta in dem i ugnen. Så känner man att man inte har tid just när man ska ha dem så förbered med att ha gjort klart smeten.

Recept ca 16 muffins:

7,5 dl vetemjöl
4,5 dl polenta
1 msk bakpulver
1 nypa salt
1 tsk torkade chiliflingor
2 ägg
180 g smör, smält
3,5 dl fil
2 msk olivolja
1 msk timjan

1,5 dl delade oliver
1,5 dl fetaost i bitar
1 dl delade soltorkade tomater

Sätt ugnen på 175 C.
Blanda i en skål ihop de torra ingredienserna.
Vispa i en annan skål ihop äggen, smöret, filen, oljan och timjanen med en elvisp.
Rör sedan ner mjölblandningen i vätskeblandningen och se till att det blandas väl. Det ska bli en väldigt hård smet som är svår att röra i (inte alls som vanlig muffinssmet).
Rör sedan ner det du ska smaksätta dem med och se så att det blandas väl.
Smörj sedan muffinsplåten med olja och fyll dem med smet. Det går också bra att använda muffinsformar i muffinsplåten och ha dem i. Det jäser inte mycket alls, så fyll här hålen eller formarna fulla.
Garnera i cirka 20 - 30 min i ugnen.
Låt svalna på galler och servera när de är varma för att de ska vara som godast.

// Emilia

Cupcakes inspiration













Glad påsk på er!

De här bilderna är dels från igår när mamma hade köpt några marsipan kycklingar att dekorera våra cupcakes med och dels från förra veckans bak. Jag fick nämligen lite smet över när jag gjorde minicupcakesen till mammas jobb förra veckan så gjorde några stora då med.

Inför påsk har jag ännu inte bakat något speciellt. Det blev att vi tog chokladcupcakes i frysen igår när mamma och pappa hade gäster. I morgon har jag dock planer på att baka en hel del. Jag ska baka två olika sorters matiga muffins som jag och min kompis ska äta på kvällen med lite annan vegeterisk påskmat som jag hade tänkt laga då. Det blir vegetariska köttbullar, vegetarisk korv, potatis, ägg och då mina matmuffins. Till efterrätt då har jag tänkt baka en choklad paj. Jag hoppas det blir gott för har inte prövat något av recepten innan. Blir det så kommer självklart recepten upp inom någon veckan.

Det som jag tycker mest om med påsk är en ägg, smör och ostblandning som min farmor gjorde. Nu är det mamma som gör den istället. Det är verkligen jätte god och kommer nog se till att äta det hela påskhelgen. Ska be mamma om receptet så att ni andra också kan få möjlighet att laga den.

Recepten på cupcakesen är de jag har använt mig av innan det är Chokladcupcakes och Cupcakes med lime och vallmofrön

Hoppas ni får en bra påsk nu och äter massa godis!

// Emilia

Minicupcakes x 2







Hej här kommer som jag lovat er bilder från de cupcakesen som jag bakade till mamma som hon skulle ha med sig till jobbet. Vi kom fram till att jag skulle göra två sorter och minicupcakes av dem. Det gör att man kan ta en sort av varje så man får smaka på båda! Det är även lite roligt för mig att kunna variera mig när jag bakar och det är inte så ofta som jag gör minicupcakes.

Här får ni lite bilder på det som jag har bakat. Jag har dock redan recepten ute på min blogg så jag har här nedanför länkat till dem så ni kan klicka er vidare till dom. Det som man ska tänka på när man gör just minimuffins eller minicupcakes är:

Att de blir fler, såklart! Du får ut cirka tre gånger så många minimuffins från samma smet som du har när du gör normal stora muffins.

De ska även vara inne en kortare stund i ugnen än vad de vanliga muffinsen är. De tar ju kortare tid för dem att bli klara än vad det gör för vanliga muffins som är mycket tjockare. Cirka fem minuter kortare tid tar det för dem i ugnen än med vanliga muffins. Men kom ihåg att det lätaste för att se om de är klara är att pröva med hjälp av en sticka.

Recepten finns här:

Chokladcupcakes

och här

Cupcakes med lime och vallmofrön

// Emilia
RSS 2.0