Chokladcupcakes





Hej jag håller fortfarande på att vara extra nyttig. Så fast jag har mycket tid över bakar jag inte något, inte ens bröd blir det. Lite tråkigt är det för det finns typ inget godare än nybakat bröd men nästa helg åker vi till Stockholm och ska ha kalas för min kusin, så efter det ska jag äta helt vanligt igen. Till på fredag ska jag baka cupcakes som mamma kan ta med sig till sitt jobb igen. Det är dock inte samma ställen den här gången. Så får se vad det blir jag bakar. Bilder och recept om det blir något nytt kommer troligen upp efter nästa helg då jag inte kommer ha möjlighet att skriva och lägga upp bilder i Stockholm.

Här kommer receptet på de första cupcakesen som jag gjorde för ganska många år sedan nu. Sedan dess så har jag lyckats pröva väldigt många mer varianter av cupcakes än dessa. När man bakar får man självklart en favort med dem som man själv tycker är godast. Jag vet också att de jag gillar mest oftast inte är de som min mamma gillar tillexempel, så det visar på att vi har olika smak. 

De är en vanlig lätt variant av chokladcupcakes. Jag tycker de är goda och tycker att det är bra med en frosting med philadelphiaost i så den inte får exakt samma smak som smörkräm. Jag är nämligen inte jätte förtjust i just smörkräm, tycker att det lätt blir för mycket. Men jag gillar som jag skrivit innan mest frosting av philadelphiaost och mjölkchoklad. Receptet på dom finns HÄR.

Det här receptet är från Leilas bok "A piece of cake". Kan nog säga att det var den boken som fick mig att öppna ögonen för just cupcakes och efter det har jag letat massa nya recept och följer en massa bakbloggar med focus på just cupcakes. Det här är verkligen en bok som man måste ha!

Recept ca 15 cupcakes:

Muffins:

3 ägg
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk starkt och kallt kaffe
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100g mörk blockchoklad (helst 70%)

Frosting:

60 smör, rumstempererat
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl kakao
100 g philadelphiaost
1 msk stakt kaffe

Du börjar med att sätta ugnen på 175 C.
Vispa, med en elvisp, sedan ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Smält smöret i en kastrull. Häll i den här sedan ner gräddfilen och kaffet. Blanda ihop det här. Blanda sedan försiktigt i smörsmeten i äggsmeten med en sked.
Blanda ihop de torra ingregienserna i en annan bunke och blanda det. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten och rör om om försiktigt igen.
Smält sedan chokladen över ett vattenbad. Blanda sedan ner även den här i smeten och gör det återigen försiktigt.
Fyll nu muffinsformarna med två terdjedelar smet.
Grädda i ugnen i cirka 15 min. Det ska vara torra när de är klara, pröva med en sticka.
Låt dem sedan svalna på ett galler.
Till frostingen börjar du med att röra ihop allt utan kaffet. Vispa sedan det här till en slät och fin blandning. Blanda sedan ner kaffet och vispa igen.
Spritas eller bred sedan på frostingen på muffinsen när de har svalnat.

// Emilia

Ny sorts marängsviss



Hej här kommer ett inlägg med en ny sak som jag prövade förra helgen. Jag har läst någonstanns, kommer inte ihåg var just nu, att man kan blanda i muffins när man gör marängsviss. Så det här tyckte jag var något som man såklart måste pröva att gör någon gång. Det blev förra helgen som blev min provodag här. Det var som de flesta säkert vet final i melodifestivalen då. Det betyder för mig och några av mina kompisar en kväll framför TVn med en massa gott och onyttigt. Det är ett måste för oss, väldigt viktigt! Den här gången blev det då bland allt onyttigt denna efterrätt som vi prövade.

Jag tyckte att det var riktigt gott. Man ska dock se till att inte ha för stora bitar av muffinsen kan jag säga som en rekomendation. Sen är det väldigt olika hur olika personer gör med marängena. Jag gillar att dela dem i lite mindre delar så de inte är hela och så stora de brukar. Det är dock även väldigt viktigt att de inte blir till smulor så här är mitt emellan min teori.

Här kan man använda sig av vilken typ av vaniljglass, maränger, chokladmuffins och kola- och chokladsåser man vill. Jag gillar själv mest gammaldags vanilj så det är den jag har använt mig av här. Maränger kan man självklart köpa eller göra själv. När jag gör dom själv brukar jag har i choklad vilket är något som skulle passat bra in här. Muffins behöver du självklart inte använda dig av chokladmuffins men de ska nog helst vara choklad- eller kolamuffins för att platsa in här. Jag tror inte det hade varit så gott med fruktmuffins eller liknade. Men det finns ju massa olika typer av chokladmuffins som alla troligen hade smakat lika gott.

Vill man ha i så kan man självklart ha i banan som man brukar ha i vanlig marängsviss. Jag tycker dock inte det är så gott så brukar alltid hoppa det därför var det en självklarhet att göra det även här. Men man kan även ha i bär, det tycker jag är godare, speciellt på sommaren när man kan få helt färska bär.

Recept marängsviss till ca 6 personer:

1 l vaniljglass
2 dl grädde 
0,5 paket maränger
4 chokladmuffins
Chokladsås
Kolasås

Börja med att vispa grädden, den ska bli fast.
Dela sedan glassen i smådelar.
Här ska du se till att göra två lager.
Börja med hälften av glassen och grädden längst ner. Krossa sedan hälften av marängerna lätt och strö över. Dela sedan två av muffinsen i små delar och strö över. Häll sedan på med avlfri mängd chokladsås och kolasås efter smak.
Gör sedan ett lager till på samma sätt.
Ät direkt så att inte glassen smälter!

// Emilia

Chokladcupcakes med smörkrämsfrosting







Idag har jag jag haft storbak här hemma. Min mamma bad mig att baka något som hon kunde ta med sig till sitt jobb i morgon. Jag valde då att göra de här cupcakesen eftersom det inte bara blir ren choklad utan både smörkräm och choklad. Hon behövde så många att jag har fått göra en tredubbel satts så jag har fått ta in och ut mycket plåtar ut ugnen idag. Jag har dock haft en helt ledig helg utan massa plugg eller liknande så det är jätte roligt att kunna få baka lite då.

Som ni kan se på bilderna så blev det ganska många. Jag tyckte det var väldigt roligt att få baka så mycket, för har inte gjort det innan. Det var dock ganska svårt att få blandat en sån stor smet, men lyckades tillslut.

Jag måste säga att jag inte har hunnit att smaka på dem här nu när jag skriver det här inlägget. Jag kör nämligen på att vara väldigt nyttig här ett tag och kan inte ens tänka mig att smak på dem. Det är då lite läskande när man står och bakar och inte kan smaka såklart. Jag är dock ganska van vid det och brukar faktiskt aldrig smaka på smet eller liknande utan om jag väll äta vänta tills de blir klara. Pappa fick dock vara den som provsmakade och han godkände dom.

Här nästan sependerat hela dagen i köket idag. Har som ni förstår bakat dessa. Jag har även hunnit med att laga wook som jag ätit till lunch och även gjort portioner av. Sedan har jag också gjort pastagratäng som jag har som prortioner. Till sist blev det att rosta liet vårgårda ris med kanel och lite margarin för att de skulle få en godare smak. Så har haft en riktigt bra dag i köket. 

Recept ca 15 cupcakes:

Muffins:

1 ägg
1 dl socker
125 g smör
2 dl mjölk, standard
1 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
0,5 dl kakao

Frosting:

115 g smör, rumstempererat
250 g florsocker
2 tsk kokande vatten
2 tsk vaniljsocker
2 tsk apelsinskal, finrivet

Sätt ugnen på 175 C.
Börja med att vispa ägg och socker vitt och pösigt med en elvisp.
Smält sedan smöret. När det är helt smält ta av kastrullen från plattan och tillsätt mjölken.
Blanda sedan ner mjölkblandningen i äggsmeten och rör försiktigt med en sked.
Blanda i en annan bunke ihop de torra ingredienserna. Vänd sedan ner dem här i äggsmeten och rör om försiktigt så att allt blandas.
Fyll sedan muffinsformar med två teredjdelar smet.
Grädda i ugnen i cirka 20 - 25 min. De ska vara helt torra, pröva med en stricka.
Låt sedan svalna helt på ett galler.
Till frostingen börjar du med att vispa upp smöret och tillsätta lite florsocker i taget. Tillsätt sedan vaniljsocker och de rivna skale och vispa igen så allt blandas.
Tillsätt sedan vattnet.
När muffinsen är kalla kan du sedan spritsa eller bre på frostingen på dom.

// Emilia

Smulpaj på musli



Ja här har ni då anledningen till att jag gjorde musli igen som ni fick receptet på i förra inlägget. Jag hade nämligen musli kvar från förra gången som jag gjorde det men jag hittade i någon bok ett förslag på att man kunde göra smulpaj på musli. Eftersom jag inte gillar när russin ingår i pajer eller andra bakverk eller så för den delen heller så valde jag då att göra en ny musli utan både russin och vårgårda ris som jag inte tyckte passade in här.

Själva pajen blev faktiskt jätte god. Jag och min pappa fick en variant med ganska lite socker och smör medans min mamma valde att lägga till lite smör och socker själv. Hennes fick en krispigare yta eftersom hon la på flytande margarin ovanpå så det såg riktigt ut som en paj. Den varianten jag åt var dock jätte god den också.

Jag valde att göra pajen i portionsformar. Det här kan man göra som man vill såklart men det var inte något riktigt recept som jag gick efter vilket gjorde det lättare att göra dem i portionsformar. Men ska man ha mycket folk på besök funkar självklart en stor form lika bra.

Den här gången så blev det att jag tog hallon och blåbär under mitt smultäcke. Men som med vilken annan paj som helst så kan man självklart här göra precis som man vill. Äpple och kanel är ju jätte gott. Man kan också bara göra på blåbär om man vill. Jordgubb, hallon och blåbär funkar också. Gör helt enkelt efter din smak. Jag valde att inte sockra bären. Jag tycker inte att det behövs med det kan man självklart också göra som man vill. Jag tog heller inte på något potatismjöl på bären, det gör man ju annars för att de ska stabilisera sig lite. Jag tyckte dock inte det behövdes i portionsformar.

Till paj tycker jag att man ska äta vaniljsås. Jag äter nästan inte paj om jag inte kan få vaniljsås till den. Sedan dränker jag även pajen i vaniljsås så det blir mer vaniljsås med paj. Om man gjorde som jag med lite socker och lite smör blev smuldegen lite torr för vissa så då kan det vara gott med något till.

Muslin som jag använde finns här.

Recept per form av muslipaj:

0,5 dl Musli
1 klick smör
1 tsk farinsocker

Valfria bär

Börja med att sätt ugnen på 175 C.
Blanda ihop musli, smör och farinsockret i en skål efter hur många personer ni är eller hur stor form som du gör i.
Smörj en eller flera former efter vad du ska göra pajen i. Lägg sedan i bären i formen. Ovanpå bären lägger du sedan musliblandningen då har gjort.
Grädda i ugnen i cirka 15 min. Den ska ha fått lite färg när den är klar.

// Emilia

Grundmusli





Hej nu har varit jätte dålig på att skriva. Jag måste dock säga att det beror på att jag har haft ganska mycket annat att göra. Vi hade tenta igår och veckan innan det är man inte så sugen på att försöka göra massa andra saker utan man försöker plugga så gott man kan ivarjefall. Så är det dålig uppdatering här beror det nog ofta på just det att jag snart har tenta. Självklart kan det också bero på annat. Vissa perioder kommer det ju inte bli så mycket bak heller så då blir det lite svårt med inläggen.

Nu tänkte jag dock lägga upp lite olika saker som jag faktiskt har hunnit med att baka eller göra trots att jag har haft tankar på mycket annat. Jag börjar idag med ett recept på musli. Den här gjorde jag för att jag senare skulle göra smulpaj av den. Det receptet lägger jag upp efter detta.

Som ni kommer se när ni läser recpetet här nere så är det väldigt likt det receptet på musli som jag har gjort innan. Det som skiljer här är mest att jag har använt mer havregryn och mindre av frön och nötter. Detta beror på att jag när jag äter musli äter väldigt mycket. Jag brukar nämligen bara äta musli och fil till frukost och för att jag inte ska bli hungrig så snabbt så krävs det en del musli. På det här sättet så blir det billigare för havregryn är det som är billigast av det jag använder mig av.

Jag har även i det här recpetet valt att vara lite mer onyttig än vad jag var förra gången som jag gjorde musli. Tog nämligen på en del flytande margarin den här gången. Det är dock något som man kan ta bort om man inte vill ha, det kommer jag nog att göra för det mesta men det kan vara roligt att pröva lite olika. Dock rekommenderar jag att man alltid smörjer formen med margarin eller smör. 

Jag har denna gång valt att låta vårgårda riset få stå i en egen bytta brevid för att det blandar sig väldigt dåligt med muslin då det är så lätt. Det gör att man nu istället kan strö lite över när man har tagit sin musli. Man kan även variera sig och äta med och utan.

Tänk på att exakta mått inte är så viktigt!

Recept långpanna med musli:

1 l fiberrika havregryn
5 dl rågflingor
1,5 dl cocos
0,5 dl hasselnötter
0,5 dl sötmandel
0,5 dl valnötter
0,5 dl pumpafrön
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl linfrön

Margarin (eller smör) att smörja med och strö över

Börja med att sätta ugnen på 125 C.
Smörj sedan en långpanna rikligt med smör eller margarin.
Häll sedan i alla ingredienserna i långpannan.
Häll på flytande margarin eller smält om du inte har flytande. Här tar då så mycket du vill ha själv.
Låt vara i ungen cirka 30 min. Ta ut den och rör om minst fem gånger, annars kommer muslin att brännas.

// Emilia

Linsbiffar med jordnötter



Tråkigt nog lyckades jag inte komma ihåg att ta en bild på biffarna... Jag vet att jag lovat bild till varje recept så fy på mig! Men för att inte tråka till det för mycket får ni här en bild på min födelsedagsblomma jag fick av mina kompisar. Och lovar bild till nästa gång!

Hej nu får ni något som inte kommer vara så vanligt att jag väljer att lägga ut på bloggen nämligen recept på en maträtt eller ivarjefall en del av en maträtt. Jag har egentligen inte tänkt lägga ut recept på mat men de här biffarna var så goda att jag är tvungen att göra det. De är vegetariska, jag är nämligen vegetarian och när jag då hade kalas förra veckan och skulle bestämma mat valde jag då självklart också något vegetariskt eftersom det är den maten som jag äter. Det som var bra med de här biffarna var att alla gillade dem! Även de som brukar vara lite skeptiska till vegetarisk mat annars. Det är ett bra betyg det!

Biffarna fick även en bra konsistens och smak samtidigt. De höll även ihop sig bra när man hade stekt dem, det kan annars ibland vara lite svårt med vissa typer av biffar som är vegetarisk men de här biffarna var alltså bra på alla sätt.

Som ni kan se i alla mina recpet så äter jag mjölk, ägg och liknande. Jag är alltså inte vegan inte bara vegetarian och set jag inte äter är allt kött, fågel, fisk och skaldjur. Då det kommer ut recept på bloggen på mat så ska jag se till att det bara blir vegetariska eftersom jag tycker att folk ska prova det lite mer, vi äter för mycket kött i västvärlden. Det kan jag säga både med tanke på djur och miljö. Ni skulle här kunna få en lång utläggning om varför vi inte ska äta så mycket kött från djursidan, miljösidan, befolkningssidan och liknande men ska inte plåga er med det, det är mitt intresse och utbildning. Så det kan vara bra att tänka på det ibland och prova på lite nya recept som är vegetariska även om du är skeptisk.

Till det här så hade vi rotfruktsgratäng, vilket jag tycker kan vara lite roligt och varierande mot att bara äta vanlig potatisgratäng. Vi hade även två olika typer av sallader, en tomatsås som var hemma gjord, en cream fresh sås med vitlök och sweet chilli och även mina foccacia som jag har skrivit receptet på innan.

Recept 4 personer:

2 dl gröna linser
0,5 dl vatten
1 gul lök
0,5 dl saltade jordnötter
0,5 dl potatismjöl
1 tsk örtsalt
2 krm svartpeppar

Börja med att skölja linserna. Lägg sedan ner dem i kokande vatten och låt de koka 15 min, de ska då vara mjuka men samtidigt ha kvar lite tuggmotstånd.
Sila sedan av vattnet från de kokade linserna.
Mixa linserna och tillsätt lite vatten i taget. Du ska få en fast konsistens men den får inte vara helt slät.
Skala och hacka löken. Hacka även jordnötterna grovt. 
Blanda nu ihop den hackade löken, hackade jordnötterna, potatismjölet, örtsaltet och pepparen med linsfärsen. Se till så att allt blandas.
Forma sedan åtta biffar och stek dem i smör. De ska stekas cirka 3 minuter på varje sidan.

// Emilia 

Focaccia





Hej här kommer receptet på bröd som vi hade på mitt kalas i lördags. Det var dock inte jag som bakade de här utan min mamma. Jag stod endast för att välja ut dem, välja vilka smaker som de skulle ha och också det viktigaste, dekorationen. De här bröden tycker jag är väldigt goda. De är perfekta som matbröd. Jag tycker om focaccia för att man kan ha på saker så de blir lite som pizzor även om det inte alls är samma sak. Även oljan som man häller på gör att de blir riktigt goda. Det är inte bara jag som gillade dessa på kalaset utan de var många andra som sa att de var riktigt goda också.

Man behöver inte till den här typen av bröd ha smör eller liknande om man inte vill utan de funkar bra att bara äta delade. Jag kan äta lite olika beroende på vad det är jag känner för stunden. De passar dock inte så bra som exempelvis frukostbröd tycker jag, utan mer till mat och liknande.

Det receptet som jag ger här är efter de två smakerna som ni ser på bilderna. Det är dock så bra med de här att man kan välja vilken smak man vill efter vad man tycker om eller vad man känner för. Man kan även ta så lite man vill på eller ganska mycket om man tycker det är godare.

På mitt kalas så gick det åt två bröd på nio personer. Jag har dock ändå skrivit receptet på fyra bröd eftersom man då kan använda sig av en hel jäst iställer för en halv. Vi bakade på en hel jäst och frös in bröden som blev över, vilker gör att man har goda bröd även någon gång när man inte orkar baka. Var inte rädda för att frysa in saker, det mesta smakar gott även om det varit fryst!

Förslag på smaker av dekorationer/smaksättning:
Tomat och basilika
Rödlök och svarta oliver

Recept 4 bröd:

50 g jäst
6 dl ljummet vatten
1 dl olivolja
4 msk honung
1 msk flingsalt
14-16 dl vetemjöl

Olivolja till plåten

Smaksaker/dekoration på
Olja på
Flingsalt på

Smula jästen i en bunke och blanda ut den med det ljumma vattnet, olivoljan, honungen och flingsaltet. Se till så att all jäst löser sig.
Tillsätt sedan lite vetemjöl i taget och arbeta så du får en jämn deg som inte är kladdig men använd heller inte för mycket mjöl. När du fått i allt mjöl knådar du degen några minuter.
Låt sedan degen jäsa cirka 45 min under en bakduk/handduk.
Innan du bakar ut bröden sätt ugnen på 225 C.
Baka sedan ut bröden genom att ta degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar.
Knåda sedan varje del och forma dem till bollar. Lägg sedan bollarna på en oljad bakplåt med bakplåtspapper (de kan ligga två och två per plåt) och platta dem till cirka 1,5 cm.
Låt sedan de jäsa under en bakduk/handduk i cirka 30 min.
När de nu har jäst tar du de smakerna du vill ha exempelvis lök, tomat och oliver. Fördela sedan dem jämt över brödkakorna och tryck sedan ner dem i det jästa brödet med hjälp av fingrarna så de blir som små hål.
Ringla sedan över olja och strö på flingsalt.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 min.
Låt sedan svalan på ett galler gärna under bakduk eller handduk, men tänk på att de är oljiga så ett bakplåtspapper mellan kan vara bra.

// Emilia

RSS 2.0