Chokladkolacheescake





Hej här kommer receptet på efterrätten som jag gjorde i helgen på mitt kalas. När jag satt och kollade i mina böcker efter vad jag skulle ha till efterrätt så blev det nästan bara cheescakes som jag ville ha. Det stod mellan en hel del andra också men till slut så fick det bli den här. Jag älskar att sitta och titta i böcker och komma fram till vilken efterrätt det är jag vill ha. Det är inte så ofta som det händer att jag bakar efterrätter. Det är isåfall paj som vi bakar för vi har massa äpplen, bär eller vaniljsås som ska ta slut men annars tycker jag inte det blir så mycket mer efterrätter i vår familj.

Jag brukar mest gilla de cheescaken som man inte har i ugnen när man gör dem utan det räcker med att ställa in dem i kylen efter att man har gjort den. Jag kan fortfarande säga att min favorit är en cheescake som inte behöver vara i ugn. Den här var god och det var inget fel alls på den. Men enligt mig var det inte den godaste som jag ätit. Blandningen av choklad och kola var dock väldigt bra och gott. Så blir det lite olika smaker på den också, det är en fördel.

Det här receptet kommer från början från boken "Söta dagar". När man gräddar cheescakes står det i deras bok att man ska använda sig av vattenbad för att hindra caken från att spricka. Jag var dock för lat och gjorde inte det här. Cheescaken sprack då också men för smaken så spelar det inte någon som helst roll hur du gör. Det receptet du får här var på det sättet som jag gjorde.

Recept ca 10 personer:

Botten:

220 g digestivkex
100 g smör

Fyllning:

700 g färskost, fet
1,25 dl strösocker
3 ägg
50 g kolasås
50 g mörk choklad

Ganering:

4 msk kolasås
2 msk hasselnötter, rostade och hackade

Börja med att smälta smöret.
Kör sedan digestivkexen och det smälta smöret i en matberedare och se till att det blandas riktigt.
Ta sedan blandnigen och tryck ut i en form med löstagbar botten med en diameter på cirka 22 cm. Låt sedan den stå i kylen cirka 30 min.
Sätt på ugnen till 150 C.
Vispa med elvisp ihop sockret och osten tills den blir en jämn massa. Tillsätt sedan ett ägg i taget och fortsätt att vispa.
Ta nu bort en tredjedel av ostsmeten.
I den två tredjedelar stora ostsmeten som är kvar rör du ner kolasåsen och blandar ordentligt.
Häll sedan på den på digestivbotten.
Smält sedan chokladen och låt den svalna lite.
Blanda i chokladen i den en tredjedelen av ostsmeten som är kvar. Och häll sedan den ovanpå kolaostblandningen som du redan har i formen.
Här kan du om du vill ta en kniv och dra ut chokladosten så det blit lite likt en tigerkaka. Eller annars kan man klocka ut chokladosten så får den också annat mönster. 
Grädda cheescaken i cirka 45 min, den ska vara gyllenbrun och fast men endast lite lös i mitten.
Låt sedan cheescaken svalna och ställ sedan in den i kylen, gärna över natten.
När du ska servera den tar du bort kanten på formen och brer på kolasåsen och strör över hasselnötterna.

// Emilia

Kolasås



Hej här kommer åter igen en bild på mina födelsedagsfika cupcakes och varför den här gången undra ni då? Jo för att nu hade jag tänkt att skriva upp receptet på kolasås som jag använde mig av när jag gjorde mina kolacupcakes.

Jag kan säga att jag tyckte att det här receptet var jätte gott. Som jag skrev tidigare var det mycket godare än vad den kolasåsen som vi hade köpt va. Det som man får tänka på när man gör kola är att det ganska lätt kan koka över, så använd en större kastrull än vad du tror att du behöver. Min kola koka såklart över den här gången men lyckades som tur va få spisen riktigt ren och fin snabbt ändå så var som tur är inte så stort problem den här gången.

Ikväll blir det kalas för min släkt och till det har jag bakat en cheescake så vi får se om den kommer ut på bloggen imorgon eller någon gång i veckan. Hoppas dock på att det ska vara riktigt god, tycker nämligen att den ser ut att vara det.

Recept ganska mycket kolasås:

2 dl grädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 msk vaniljsocker

Börja med att blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Koka sedan upp det här och sänk då värmen. Låt det sedan stå och koka cirka fem minuter, gärna lite till.
Låt sedan såsen svalna.
Tillsätt sedan vaniljsocker. För att undvika klumpar sikta gärna ner det.

// Emilia

Kolacupcakes





Hej här kommer det andra receptet från helgen med mitt födelsedagsfika. Det här är då de väldigt goda kolacupcaksen. Om man gillar kola är det här något som jag nästan säkert kan säga att du kommer gilla. Det är väldigt mycket kolasmak på den. Själv gillar jag smaken av kola men inte de hårda godisarna som är kola men kolasås och chokladgodisar med kola gillar jag, och jag gillar dessa.

De kommer precis som de varm chokladcupcakesen ut boken "Söta dagar". Jag har dock valt att använda mig av en annan kolasås en den som står i boken. Jag gjorde egen kolasås och det funkade jätte bra det med. Den kolasåsen som var i både muffinsen och frostingen är hemmagjord och den som är på som dekoration är sedan man köper på flaska i en vanlig mataffär. Kan säga att jag dock föredrar den såsen man gör själv! Den var mycket godare och om jag ska ha den på glass eller liknande lägger jag helt klart gärna ner den extra tiden som det tar att göra egen mot köpa. För den var så mycket godare. Den som man köper är dock mycket lättare att ringla över så att det blir fint, det är därför jag använde den här.

För kolasåsen som jag använde så finns receptet HÄR.

Recept ca 18 cupcakes:

Muffins:

75 g rumsvarmt smör
2 ägg
3 dl strösocker
2,25 dl mjölk, standard
150 g kolasås
1 msk bakpulver
0,5 msk vaniljsocker
1 nypa salt
3,75 dl vetemjöl

Frosting:

8,5 dl florsocker
150 g smör
0,5 dl mjölk, standard
110 g kolasås

Sätt ugnen på 200 C.
Vispa med hjälp av en envisp ihop ägg, socker och smör så vit och poröst det går.
Blanda sedan i mjölken och kolasåsen med hjälp av en sked, rör om så det blandas en aning försiktigt.
Blanda i en annan bunke ihop de torra ingredienserna. Vänd sedan ner de här i den blöta smeten och se till att röra om återigen med en sked tills allt har blandats och det inte finns några klumpar kvar.
Fyll sedan muffinsformarna till två tredjedelar.
De ska nu gräddas mellan 15 till 20 min. De är klara när de fått färg och inte längre är kladdiga, det kan du känna med hjälp av en potatissticka.
Låt sedan muffinsen svalna.
Gör frostingen genom att blanda florsocker och smör med en elvisp. Se till så att allt blandas ordentligt.
Häll sedan i lite mjölk i taget och vispa på. Tillsätt till sist kolasåsen och vispa tills du får en fluffig konsistens på frostingen.
Bre eller spritsa sedan på frostingen på muffinsen.

// Emilia

Varm chokladcupcakes



Hej Här kommer det första av cupcakes recepten som jag har lovat er sen helgen. Först ut blir alltså den chokladigare varianten som jag gjorde. De var väldigt goda tycker båda jag och mina kompisar så vi ger dem höga betyg.

Jag använde mig här av vanligt varm chokladpulver som man köper i en mataffär. Man kan säkert använda sig av vilken sort man vill och man kan säkert även göra eget. Jag brukar när jag gör varm choklad för att dricka alltid göra egen med socker, kakao och vaniljsocker. I det här receptet tyckte jag dock det var värt att köpa färdigt pulver så man kan gå efter grundreceptet när man gör det först gången.

Grunden till receptet kommer från boken "Söta dagar". Det här är en bok med väldigt bra recept tycker jag, jag har gillat alla saker som jag har gjort ur den än så länge ivarjefall. Har dock inte hunnit med att pröva jätte många recept ur den än men än så länge ligger den på högt betyg. Recepten här kommer från ett bageri i London som heter  "The hummingbird bakery" så mitt mål när jag åker till London nästa gång är att besöka något av deras ställen där. Får hoppas på att jag kan göra det snart.

Recept ca 18 cupcakes:

Muffins:

2,25 dl mjöl, standard
30 g varm chokladpulver
2 ägg
3 dl strösocker
75 g rumsvarmt smör
3,75 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 msk bakpulver
0,5 msk vaniljsocker

Frosting:

4 msk mjölk, standard
35 g varm chokladpulver
8,25 dl florsocker
150 g rumsvarmt smör

Börja med att sätta ugnen på 200 C.
Värm sedan upp mjölken och häll i chokladpulvret så att det löser dig. Mjölken ska vara varm men inte koka. Låt sedan detta svalna.
Vispa med elvisp ihop ägget, sockret och smöret. Se till att vispa det så att det blir så vitt och poröst som det kan bli.
Tillsätt sedan chokladmjölken och blanda om, ej vispa.
I en annan bunke blanda ihop de torra ingredienserna. Vänd sedan när de här i den flytande blandningen. Sed till att blanda lugnt med sked eller liknande så att det inte finns några klumpar kvar.
Fyll sedan muffinsformarna till två tredjedelar.
Sätt sedan in i ugnen mellan 15 och 20 min. De är klara när de fått färg och inte är kladdiga längre.
Låt nu muffinsen bli kalla.
Till frostingen börjar man med att värma mjölken och blanda ut chokladpulvret på samma sätt som man gjorde innan och låter det svalna.
Rör sedan med elvisp ihop florsockret och smöret tills det är riktigt blandat.
Häll sedan i chokladmjölken och vispa med elvisp på hög hastighet tills du får en jämn och lite fluffig smet. Bre eller spritas sedan på den på muffinsen.

// Emilia

Kalasfika cupcakes





Hej tänkt snart lägga upp recepten på de cupcakesen som jag bakade i helgen när jag hade kalasfika med mina kompisar. Tänkte dock att jag kunde lägga upp lite bilder först så kommer recepten inom de kommande dagarna. Kan säga att båda två var riktigt goda. Kolacupcaken var väldigt mycket kola, nästan lite mycket kola tyckte vissa som åt den men jätte goda var dom ivarjefall. De andra jag gjorde var varm chokladcupcakes och de var också jätte goda. Jag tyckte nog att det var några av de godaste chokladcupcakesen som jag har gjort.

// Emilia

Irlänska bullar





Hej här kommer ett recept på frallorna som bakades i helgen. Ska inte säga att det var jag som bakade dom för det var mest min mamma som gjorde det men jag hjälpte självklart till, plus att jag hade fullt upp med att göra en massa annat också. Eftersom jag tänkte köra lite afternoon tea-tema på min födelsedags fika här så tänker man självklart först på scones. Jag tycker dock inte att scones är så goda, men det här är ett recept på frallor som är väldigt ljusa och passar jätte bra med marmelad till, tycker därför att det passade bra in i mitt tema ändå.

Det här är ett recept som min mamma har använt länge. När vi var mindre och hon skulle baka bröd till oss på kvällen för vi skulle mysa eller liknande så var det alltid de här frallorna som hon bakade. Jag kan fortfarande fråga efter dem ibland och de är som godast när de är nya och fortfarande varma. Jag äter dock nästan enbart grovt bröd annar så tycker att de här är lite för vita och känns inte så jätte nyttiga, men ibland får man unna sig det också.

Det här är alltså det perfekta receptet på frallor nät man vill äta nya och lite varma frallor. Det kan även vara bra att tänka på att de är godast när de är nya så frys de som du inte äter upp snabbt så du kan värma dem en annan dag isåfall.

Vi hade en riktig mysig fika stund. Det var jag och tre till tjejekompisar från min gamla klass och en massa prat blev det. Tycker fika och prat är något som passar väldigt bra ihop och något som jag gör för sällan, det får det bli ändring på. Mer fika både hemma och på stan med kompisar helt enkelt!

Recept ca 15 bullar:

4 dl vatten
2 msk potatismjöl
50 g jäst
1 dl vatten
1 tsk salt
1 - 1,2 dl vetemjöl

Blanda vattnet (4 dl) och potatismjölet i en kastrull och kocka upp detta. Låt den sedan svalna tills det blir fingervarmt.
Smula jästen i en bunke.
Ljumma vattnet (1 dl) och häll sedan det över jästen. Se till att röra runt så all jäst löser sig.
Tillsätt sedan potatismjölsvattnet och salt.
Arbeta sedan i lite mjöl i taget med hjälp av elvisp eller köksmaskin. Degen ska vara ganska lös och ganska kladdig så det är viktigt att inte ta för mycket mjöl.
Låt sedan jäsa under duk cirka 30 min.
Sätt ugnen på 225 C.
Använd sedan resten av mjölet när du mjölar bordet och arbetar med degen nu.
Knåda ihop degen till en rulle. Dela sedan rullen i femton lika stora delar och vänd ner ena sidan i lite potatismjöl.
Bullarna ska nu läggas på en plåt med bakplåtspapper med mjölade sidan uppåt och jäsa i ytterliggare 30 min. Låt sedan jäsa under duk.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 min.
Låt dem svalan lite på ett galler.

// Emilia

Musli



Hej här kommer det första som jag har bakat under denna helg. Eller fredags var det så jag vet inte om det hade hunnit bli helg för alla men jag hade en ledig dag så för mig var det redan helg. Jätte skön dag att vara ledig på med sol och varmt väder trots snön. Så det blev både en ridtur och en promenad för mig. Hann även med att träffa en kompis i stan.

Det här är först gången som jag gör musli själv. Jag vet inte riktigt varför jag inte har gjort det innan, jag äter nämligen alltid musli och fil till frukost. Alltid musli utan tillsatt socker också, vilket gör att jag inte har så många att välja på heller. Mamma har gjort musli ett par gånger förut och det är väldigt gott att göra egen. Jag tror det blir bäst om man kan blanda. Så att man ibland äter färdig och ibland gör själv.

Det här är också enbart ett förslag på hur man kan göra musli eller något som man kan utgå ifrån när man gör sin egen musli. Det är väldigt lätt att själv välja vad man vill ha i så det går att variera sig väldigt mycket här och det är svårt att göra fel. En sak som kan vara lätt att lägga till är fler typer av torkad frukt, något som jag inte gillar jätte mycket det är därför jag endast har russin.

Den här muslin är inte av det varianten som blir väldigt knaprig utan enbart lite knaprigare än vanligt då den rostats i ugnen.

Jag har i det här receptet inte använt mig av exakta mått, så det är inte så viktig att gå exakt efter receptet!

Recept långpanna med musli:

7,5 dl fiberrika havregryn
5 dl rågflingor
1 dl kokos
1 dl solfrosfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl linfrön
1 dl hackade sötmadlar
1 dl hackade valnötter 
1 dl hackade hasselnötter
5 dl vårgårda ris
1,5 dl russin

Börja med att sätta ugnen på 100 C.
Smörj sedan en långpanna rikligt med smör eller margarin.
Häll sedan i alla ingredienserna i långpannan, FÖRUTOM riset och russinen.
Rosta de här sedan i cirka 15 min. Rör om cirka var femte minut.
Häll sedan i riset och rosta cirka 10 min till.
Låt den sedan svalna och häll till sist i russinen.

// Emilia

Misslyckade morotscupcakes



Jag skulle leta runt på nätet för att jag ville baka morotscupecakes och hittade då det här receptet. När jag bakade som sjunk dom dock ihop jätte mycket och blev jätte fula! När jag sedan läste runt stod det att det var ganska vanligt att just morotscupcakes kunde bli det. De smaka dock fortfarande lika gott men jag vill ha det fint annars är det inget roligt att baka.

Jag har sedan bakat Leilas morotscupcakes och är nöjd med dessa:

Morotscupcakes

Så att om det är så att man misslyckas så är det bara att prova igen för de är så goda att det är värt att försöka hitta ett recept som blir bra. Det kan även gälla andra recept det är dock bara morotscupcakes som har gjrot så här för mig men det kan säkert hända med andra också. Så pröva igen andra gången kanske allt blir bättre det är mitt förslag.

// Emilia

Morotscupcake





Hej nu var det ett tag sedan jag skrev men ska baka en del i helgen så lovar att det kommer lite mer inlägg då. Har nämligen planer på att göra egen musli och sen på söndag ska jag även ha hem kompisar och ska då bjuda på frallor och cupcakes.

Det här är några cupcakes som ser ganska ovanliga ut för att vara mig. Jag gillar egentligen inte att göra massa mönster och liknande på dem. Tycker det allra snyggaste är att använda en stor stjärnsprits och bara göra med en topp. Sedan är det även snyggt att dekorera med strössel, nötter, sås, choklad, suggerpaste i olika former med mera. Jag är dock så lat att det det för det mesta inte blir några dekorationer och enbart spritsar på frostingen.

Det här reseptet är det som jag vet att min mamma tycker är det godaste av alla de cupecakes och muffins som jag gör. Jag älskar själv också morotskaka så jag tycker själv att de är jätte goda också. De är dock inte så nyttiga trots att de innehåller morötter :( men ska man äta kakor och liknande får man räkna med att de är ganska onyttiga vad man än väljer.

Det här receptet är från Leilas bok "A piece of cake".

Recept ca 16 cupcakes:

Muffins:

3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1,5 tsk kanel
1 tsk kardemumma
2 tsk ingefära
1,5 dl solrosolja
4,5 dl rårivna morötter
100 g valnötter

Frosting:

60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal från 1 lime
100 g philadelphia

Börja med att sätta ugnen på 175 C.
Vispa sedan ihop ägg och socker vitt och poröst.
Blanda i en annan bunke ihop det torra ingredienserna. Vänd sedan ner dem i äggsmeten och rör försiktigt med en sked.
Häll sedan också i oljan, morätterna och valnötterna, som du ska ha hackat, och rör igen om försiktigt tills allt har blandats.
Fyll sedan muffinsförmar men två tredjedelar smet och grädda cirka 14 min i ugnen. Känn med hjälp av en sticka om de e klara. De ska inte vara kladdiga.
Till frostingen rör du ihop alla ingredienserna med hjälp av en elvisp så att de blir jämt och krämt.
Bre eller spritsa sedan på frostingen på muffinsen.

// Emilia

Sockerkakscakepops bilder






Här kommer mer sockerkakscakepops men med annan choklad. På bilderna som jag hade igår så använde jag mig av mörkchoklad, mörk blockchoklad. På de här bilderna är det istället mjölkchoklad som jag använder. Jag tycker att det är mycket godare när man använder mjölchoklad. Blockchoklad passar bra att ha i recept men när det tvingas att visa sin smak lite mer som här när man doppat i det så gillar jag inte riktigt smaken. Jag skulle därför rekomendera att man doppade dem i vanlig mjölkchoklad vilket jag har gjort här. Det är självklart olika vad man tycker så prova på båda och se vad du själv tycker är godast.

Det är samma när det gäller strössel. Jag tycker som jag har skrivit innan inte så mycket om strössel utan använder det endast för att det är fint. Man kan då istället använda sig av hackade nötter och liknande om man vill ha lite annan dekorering än bara vanlig choklad. Även krissade non-stopp och liknande kan man använda för att få lite fin färg som dekoration.

För ännu mer förslag och massa med förslag besök dock:

http://www.bakerella.com/

Det här är samma recept som jag har använt mig av innan så för att se det kolla på:

Sockerkakscakepops

// Emilia

Sockerkakscakepops





Hej jag har tidigare skrivit om mina favorit cakepops som är med ballerina kladdkaka men som jag då skrev så känns det bättre när man kan baka något helt själv. Därför har jag även provat på lite andra varianter av dessa kakor där jag gjort allt själv. Här kommer att recept med cakepops gjorde på sockerkaka. Du kan självklart använda dig av många liknande typer av kakor för att få olika smaker på cakepopsen. Under jul har jag använt mig av mjukpepparkaka. Har ännu aldrig själv prövat med någon mjuk chokladkaka men det står på min lista vad jag ska prova att baka, så vi får se när det kommer.

Recept många cakepops:

Sockerkaka:

75 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk rivet citronskal
1 dl mjölk

Cakpops:

140 g philadelphiaost

300 g choklad
Strössel

Sätt ugnen på 175 C.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker poröst, vitt och fluffigt.
Blanda sedan ihop de torra ingredienserna i en egen bunke.
Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten och rör försiktigt om med en sked.
Tillsätt sedan smöret och mjölken och rör återigen försiktigt med en sked, se till så att allt blandas.
Smörj en avlång form på ca 1,5 liter och bröa med ströbrod eller kokos, beroende på om du vill att den ska smaka kokos eller inte.
Häll sedan smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 40-50 minuter. Du kan prova om kakan är klar med en sticka, kakan ska vara helt torr.

Låt sedan sockerkakan svalna helt!
När den är helt sval blanda ihop kakan och philadelphiaosten i en matberedare och se till så att det blandas helt, matberedaren kan gå ca två minuter.
Rulla sedan kakbladningen till bollar, lite efter hur stora du vill ha dem.
Låt sedan bollarna stå i kylen i ca en timme, så de blir fasta och stabila.
Smält chokladen på låg temperatur över vattenbad.
Ta sedan grillpinnar och doppa toppen av den i choklad och sätt på en av sockerkaksbollarna.
Doppa sedan bollen på grillpinnarna i choklad och ta på strössel eller liknande efter vad du känner för.
Lår chokladen stelna innan du äter dem.

// Emilia
RSS 2.0